Published On: vin, Apr 4th, 2014

BANII SI PUTEREA. Politicieni braileni, finantatorii partidelor la nivel central: Caruz, Nazare, Fusea si Terzea. In rest, 0 lei

Share This
Tags

2013. Partidele parlamentare au strans venituri de peste 7 milioane de euro. Topul finantatilor formatiunilor politice este format din PSD cu aproape 13 milioane de lei, PNL cu aproape 7 milioane de lei, si PDL cu peste 5 milioane lei.

Afaceristii si liderii politici braileni nu s-au inghesuit sa cotizeze sau sa doneze sume improtante de bani partidelor de provenienta.

Deputatul democrat-liberal Alexandru Nazare, liderul FC Marius Terzea, consilierul local PDL Marian Fusea si afaceristul Gheorghe Caruz sunt cei patru braileni care au avut o contributie importanta la umplerea pusculitei partidelor parlamentare.

caruzFinantatorii importanti ai partidelor sunt membrii care au facut donatii a caror valoare cumulata depaseste baremul de 10 salarii minim brute pe tara (n.r. salariu minim brut pe tara in 2013 – 800 de lei).

Desi Partidul Social-Democrat conduce in topul finantarilor, liderii filialei locale nu au facut donatii sediului central. Daca primarul municipiului Buzau, Constantin Boscodeala, a cotizat 10.000 de lei sau Gheorghe Nichita, edilul Iasiului, peste 20.000 lei, primarul Aurel Simionescu si seful CJ, Gheorghe Bunea Stancu nu se afla pe lista social-democratilor care au platit in anul 2013 cotizatii a caror valoare cumulata depaseste 10 salarii minim brute pe tara. 

Nici in tabara liberalilor situatia nu pare sa fie alta, in ceea ce ii priveste pe liderii locali. Senatorul Catalin Boboc, presedintele PNL Braila si deputatul Vasile Varga lipsesc de pe lista membrilor de partid care au cotizat o suma mai mare decat valoarea a 10 salarii minim brute. Totusi, in anul 2013, afaceristul brailean Gheorghe Caruz, membrul PNL Braila, a platit o cotizatie de 10.000 de lei, suma mai mare decat cea platita de fostul ministru Teodor Atanasiu sau de primarul Sectorului 6, Rares Manescu.

fuseaDemocrat-liberalii braileni sunt donatori de frunte in partid. Seful filialei PDL, Alexandru Nazare, se afla pe lista persoanelor fizice care au facut donatii a caror valoare cumulata depaseste baremul mai sus mentionat, donand peste 15.000 de lei partidului in 2013. Nici consilierul local Marian Fusea nu a neglijat pusculita partidului. 9.124 de lei a donat Fusea Partidului Democrat-Liberal anul trecut.

Cea mai interesanta sitiuatie poate fi intalnita la Forta Civica. Singurul membru de partid care a facut in anul 2013 donatii a caror valoare cumulata depaseste 10 salarii minim brute pe tara, la nivel national, este Marius Terzea, seful filialei Braila a partidului lui Mihai Razvan Ungureanu. Terzea a donat 10.000 de lei in data de 2 martie 2013.

In rest, liderii filialelor locale a partidelor parlamentare nu au contribuit semnificativ la pusculitele partidelor. De asemenea, nici o persoana juridica din Braila nu a facut donatii formatiunilor politice.

Comentarii

comentariu

About the Author