Published On: joi, Apr 17th, 2014

Anisoara Cusmir – atleta din Braila care a batut de 6 ori recordul mondial

anisoara-cusmirA efectuat sute de sarituri, a ridicat mii de kilograme si a alergat mii de metri. Asa a batut de sase ori recordul mondial in proba de saritura in lungime pe care l-a dus la incredibila borna de 7,43 m.

Anisoara Cusmir s-a nascut pe 28 iunie 1962, la Braila, si a inceput sa practice atletismul la 10 ani, sub indrumarea profesorului Ioan Leu. Dupa un juniorat pe care chiar ea l-a caracterizat „multumitor, dar nu stralucit”, a fost preluata de un alt antrenor, Ioan Moroiu. El a fost cel care i-a citit calitatile necesare pentru a se impune la lungime, iar dupa un an braileanca stabilea deja un nou record national la junioare, urmat, inevitabil, de cel de la senioare, la putin timp.

La 20 de ani a stabilit primul sau record mondial

70-73 Anisoara-cusmir-alm_page1_image1August 1982, Anisoara Cusmir, la doar 20 de ani a stabilit primul sau record mondial. La campionatele nationale din 1982 a sarit 7,15 metri cu 6 centimetri mai mult decat Vilma Bardauskiene, detinatoarea celei mai bune performante din toate timpurile la momentul respectiv. Din pacate nu a apucat sa se bucure prea mult pentru reusita sa pentru ca o alta romanca, Vali Ionescu, de la Rapid a corectat din nou recordul cu o saritura de 7,20 metri. O luna mai tarziu avea sa piarda din nou in fata aceleiasi adversare, de aceasta data la Europenele care au avut loc la Atena, acolo unde braileanca s-a clasat pe locul 2.

’83-’84 anii de gratie ai brailencei

Dupa locul 2 de la Europenele din Atena, Anisoara Cusmir si-a luat revansa in anii urmatori, perioada 1983-1984 fiind apogeul carierei sale. Era pregatita din toate punctele de vedere, fizic, psihic si fara accidentari. In 1983 si-a recuperat recordul mondial sarind 7,21 metri iar o luna mai tarziu avea sa-si depaseasca propria performanta in doua randuri reusind succesiv sa sara 7,27 metri si 7,43 de metrii la Internationalele Romaniei. A schimbat atunci intreaga imagine a atletismului romanesc din cea perioada.

A fost atunci cea mai impresionanta performanta fizica realizata vreodata pe un stadion romanesc, unul dintre cele mai spectaculoase recorduri mondiale, daca nu chiar cel mai spectaculos, din istoria atletismului feminin, unul din marile evenimente dintotdeauna ale sportului mondial”. Atunci ziarele din afara tarii relatau :„saltul acesta fantastic se inscrie ca un record ce nu intra in calculele specialistilor nici pentru urmatorii zece ani. Cusmir a devansat toate previziunile”.

Anişoara_Cuşmir-StanciuSaritura de 7,43 metri a fost comparata de specialisti cu saritura lui Bob Beamon, sportiva care reprezenta un mare club la acea vreme si anume Steaua. Cu toate ca saritura a primit numirea de « recordul pentru anul 2000 » n-a rezistat decat doi ani, fiind batut de Heike Drechsler in septembrie 1985 cand a sarit 7,44 metri.

In 1983, in ciuda faptului ca era detinatoarea recordului mondial, braileanca Anisoara Cusmir nu a reusit decat o clasare pe locul II la mondialul de la Helsinki, cu doar 12 centimentrii mai slaba decat detinatoarea titului Heike Daute-Drechsler.

Marele sau succes a venit insa un an mai tarziu, la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, cand a cucerit medalia de aur (6,96 metri), dupa o finala in care marea sa rivala Vali Ionescu a ocupat locul 2.

Prin performanta reusita in 1984, Anisoara Cusmir o egala pe cea a Vioricai Viscopoleanu, de asemenea campioana olimpica la saritura in lungime, in 1968, la Ciudad de Mexico, acolo unde atleta din Romania stabilise si un nou record mondial, cu 6,82 metri.

Marele regret al brailencei dar totusi cel mai important rezultat pentru ea a fost aurul obtinut la Olimpiada de la Los Angeles in 1984.

„Stiu ca Jocurile Olimpice sunt visul oricarui sportiv, ca daca obtii acolo medalia de aur este ceva extraordinar. Eu am un mare regret pentru Olimpiada din ’84, acela ca acolo nu au fost prezente toate adversarele mele din cauza boicotului impus de fosta Uniune Sovietica”, declara braileanca in urma cu ani de zile.

Aflata la apogeul carierei desi avea doar 22 de ani in momentul cucerii titlului olimpic, Anisoara Cusmir a fost nevoita sa se retraga prematur din cauza unor probleme la spate

„Probabil ca este singurul meu regret atunci cand vorbesc despre activitatea competitionala. Doua vertebre au luat-o razna, una in fata celeilalte. Nimeni nu a stiut sa-mi spuna daca am venit cu problema de acasa sau am «castigat-o» pe parcurs. Cert este ca durerile erau groaznice si, in orice moment, exista posibilitatea ca, din cauza efortului, sa ajung la complicatii grave. Daca imi dadea cineva atunci o mica speranta m-as fi intors in competitii doar pe vorbe”.

Constelatia Campionilor la Braila

Cusmir brailaIn 2010, Asociatia Judeteana de Atletism Braila in colaborare cu Directia Judeteana pentru Sport si Tineret a organizat la Braila o intalnire care a avut ca tema “Constelatia Campionilor”.

Evenimentul a avut ca scop promovarea marilor valori din istoria sportului, a atletismului brailean si romanesc. La acel eveniment au participat nume mari din sportul romanesc ca Iolanda Balas Soter, campioana olimpica, presedinte de onoare FRA, Sorin Matei, presedinte al Federatiei Romane de Atletism (FRA), Ion Buliga, secretar general FRA, Anisoara Cusmir Stanciu, campioana olimpica si antrenor.

Anisoara Cusmir, Adelina Gavrila, Gina Panait, Ionut Punga, Doru Oprea sunt doar cateva nume mari pe care Braila le-a dat de-a lungul anilor in lumea atletismului. Profesorii braileni nu s-au oprit aici si in ciuda conditiilor precare de antrenament, acestia cresc in continuare sportivi si obtin rezultate.

Dupa mai bine de 15 ani s-au gasit in sfarsit bani pentru reabilitarea stadionului de atletism din Parcul Monument. In 2013, directorul de la CSM Braila, Marian Neta a primit fonduri de la MTS pentru reabilitarea terenului si a vestiarelor din jurul acestuia.

Stadionul de atletism are o suprafata totala de 7.813,19 mp, din care 272,21 mp reprezinta o constructie in care erau amplasate vestiarele, dar si 3 piste de alergari de 4.866,96 mp, 1.967,86 mp, respectiv 706,16 mp.

Nume: Anişoara Cuşmir

Locul naşterii: Brăila

Data naşterii: 28 iunie 1962

Palmares: aur la Jocurile Olimpice Los Angeles (1984); argint la Campionatele Mondiale Helsinki (1983), aur la Campionatele Mondiale Universitare Edmonton (1983).

Antrenori: Ioan Leu, Ion Moroiu

Ocupaţia: antrenor; în prezent pregăteşte cateva grupe de copii în cadrul clubului Steaua.

Comentarii

comentariu

About the Author

-