Published On: Soare, Mar 2nd, 2014

Obezitatea infantila a acaparat si Romania

bebe-obezUn raport european arata ca adolescentii se confrunta cu mari probleme de greutate, cauzate de lipsa activitatii fizice si de o alimentatie nesanatoasa, bogata in grasimi si zahar.

Problemele legate de greutate sunt tot mai ingrijoratoare, atrag atentia specialistii de la Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), potrivit carora pana la 27% din adolescentii de 13 ani si 33% din copiii de 11 ani sunt supraponderali. Asa arata un studiu recent, desfasurat in 53 de tari, printre care si Romania. Intr-un clasament al obezitatii, tara noastra s-ar situa undeva la mijloc.

„Obezitatea castiga teren din doua motive: activitatea fizica insuficienta si consumul de alimente bogate in zahar, sare si grasimi. Aceasta combinatie de factori este fatala. Perceptia noastra asupra a ceea ce este normal s-a schimbat. Sa fii supraponderal este vazut acum drept ceva obisnuit. Nu trebuie sa mai lasam o generatie sa creasca in ideea ca obezitatea este o noua norma”, a declarat Zsuzsanna Jakab, director OMS pentru Europa.

Raportul arata ca obezitatea la copii atinge cele mai inalte niveluri in Grecia, Portugalia, Irlanda si Spania, in timp ce niveluri mai scazute ale acestui fenomen sunt intalnite in Olanda si Elvetia, tari care au reusit sa schimbe mentalitatea cetatenilor prin promovarea consumului de fructe si legume, precum si prin taxarea anumitor alimente.  

Comentarii

comentariu

About the Author