Published On: mar, Mar 25th, 2014

‘‘Mesajul meu antidrog’’, la a XI-a editie!

antidrogCentrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Braila a realizat lansarea editiei a XI-a a concursului national “Mesajul meu antidrog” intr-un cadru festiv, prilejuit de premierea etapei judetene si nationale a editiei anterioare a concursului. In cadrul festivitatii au fost recunoscute meritele tuturor partcipantilor la concurs, prin oferirea de premii din partea Primariei Braila si a Directiei Judetene de Cultura Braila.

Una din problemele actuale ale societatii romanesti o constituie cresterea cererii de droguri in randul populatiei generale, indeosebi in randul elevilor. Raspandirea consumului abuziv de droguri in randul populatiei tinere a dus la aparitia de retele de trafic ample pe teritoriul tarii noastre si este necesara o intensificare a actiunilor de prevenire a acestui flagel. Ultimul studiu european ESPAD (studiu european in scoli privind consumul de tutun, alcool si droguri) la care participa si tara noastra indica un consum de 10% in randul adolescentilor de 16 ani situandu-se cu 8% sub media europeana. Comparativ insa cu studiul anterior, la nivel national, se remarca o dublare a prevalentei consumului de droguri ilicite de-a lungul vietii. Consumul de canabis este de 7%, in crestere fata de anul de studiu anterior. Substantele noi cu proprietati psihoactive (SNPP), practic necunoscute in Romania pana in 2008 au avut un impact mare in randul adolescentilor din Romania. Astfel, 5,3% dintre respondenti au declarat consum de SNPP pana la varsta actuala. Prevalentele ruidicate ale consumului de SNPP de-a lungul vietii, plaseaza aceste substante printre cele mai consumate droguri in randul elevilor de 16 ani din Romania alaturi de canabis si inhalante.

In aceste conditii, antrenarea populatiei scolare in activitati prin care aceasta sa-si exprime prin diverse forme opinia si atitudinea fata de consumul de droguri, constientizand in acest fel si consecintele negative asociate acestuia devine o prioritate. Consursul national “Mesajul meu antidrog” reprezinta din acest punct de vedere un cadru adecvat de manifestare a copiilor si tinerilor cuprinsi intr-o forma de invatamant si va contribui alaturi de celelalte activitati de acest gen la formarea de convingeri de viata sanatoase in randul acestui segment de populatie.

Scopul concursului este mentinerea la un nivel scazut a prevalentei, reducerea incidentei (cazuri noi) in randul populatiei din invatamantul preuniversitar, avand ca parteneri Ministerul Educatiei Nationale si Ministerul Tineretului si Sportului.

Ca si in editiile anterioare, Braila s-a remarcat la etapa nationala a concursului prin obtinerea locului II la sectiunea “Arte vizuale”- gimnaziu, prin eleva Papenov Claudia de la Colegiul National “Ana Aslan”. Editia a XI-a desfasurata in perioada martie-septembrie 2014 va avea urmatoarele 7 sectiuni: pagina web; film scurt metraj, fotografie digitala, spot; eseu literar; arte vizuale; sport; si va fi incheiata cu premierea etapei nationale a concursului in cadrul „Scolii de vara antidrog” organizata de Ministerul Tineretului si Sportului in vacanta de vara a acestui an. Concursul a fost promovat cu sprijinul Inspectoratului Scolar Judetean si in mod direct in cadrul activitatilor de prevenire desfasurate de CPECA Braila in unitatile de invatamant de gimnaziu si liceu din Braila.

In acest an, premiile au fost asigurate de Primaria Braila si Directia Judeteana de Cultura Braila. La eveniment au participat reprezentant al ISJ Braila, Primaria Braila –Directia de Cultura, Directia Judeteana de Cultura, profesori care au indrumat elevii in realizarea lucrarilor, participantii concursului, reprezentantii Consiliului Judetean al Elevilor, presa locala.

Elevii prezenti la eveniment au fost incurajati sa se alature luptei antidrog care poate salva vieti fie prin transmiterea unei opinii, atitudini potrivite unui stil de viata sanatos sau desfasurarea unei activitati sustinute de voluntariat antidrog.

Comentarii

comentariu

About the Author