Published On: joi, Mar 6th, 2014

Mai multi ortodocsi decat catolici inmormantati in Cimitirul Catolic din Braila

Share This
Tags

IMG_2062Situatie cel putin ciudata in Cimitirul Catolic din municipiul Braila, unde sunt inmormantati mai multi braileni de religie ortodoxa decat catolici. Cimitirul, aflat in proprietatea Bisericii Romano-Catolice "Adormirea Maicii Domnului", este unul dintre cele mai ingrijite astfel de necropole brailene.

Pretul unui loc de veci porneste de la 4.000 lei ajungand chiar si la 10.000 lei, iar in cazul in care este inmormantata o persoana de religie ortodoxa, slujba este oficiata de preoti ortodocsi.

Parohul-decan al Bisericii "Adormirea Maicii Domnului", Cazimir Budau, a declarat pentru Infobraila ca familiile ortodoxe isi aduc la inmormantarile care au loc in Cimitirul Catolic preoti de la bisericile ortodoxe din oras.

"Vin cu preotul ortodox, nu e o problema, cel putin in opinia mea. In alte judete au mai fost probleme, dar depinde de hotararile episcopiei locului. Eu unul nu m-am simtit intinat cand am fost in cimitire ortodoxe unde mai avem cativa catolici inmormantati", a spus Budau.

Parohul bisericii catolice ne-a vorbit si despre asemanarea dintre ortodoxie si catolicism, aratand ca "credinta in viata vesnica si Inviere este aceeasi": "Biserica Ortodoxa nu crede in Puragtoriu, noi da! Asa ca ce problema e?".

De cealalta parte, secretarul Protoieriei Braila, preotul Victor Dragomir, ne-a precizat ca o opinie oficiala a Bisericii Ortodoxe Romane in aceasta chestiune ne poate fi oferita doar de purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei Dunarii de Jos. Pana la momentul publicarii articolului, reprezentantii Arhiepiscopiei nu au putut fi contactati pentru a-si exprima un punct de vedere.

Preotul Dragomir a mentionat insa faptul ca "nu ar fi o problema", Braila fiind un oras multicultural si multietnic: "Si intr-un bloc, pe aceeasi scara si pe acelasi palier, sunt si familii ortodoxe si catolice. Si ce sa facem? Asta cu cimitirul e ca si cum am scarmana cu boldul intr-o chestie. Asta e!".

Unul dintre ingrijitorii Cimitirului Catolic de pe Calea Galati, situat vis-a-vis de Cimitirul ortodox "Sf.Maria", a afirmat pemtru redactorii Infobraila ca ultima inmormantare a unei persoane de religie ortodoxa a avut loc luna trecuta.

"Sunt zeci de ortodocsi, desi cimitirul e catolic. Nu ne intereseaza. Ei vin cu popii lor, ii baga in groapa si le face ale lor acolo. Noi ingrijitorii suntem catolici si facem curat si la ei. Asa nu e foarte normal, dar nu e decizia noastra. Venise un preot ortodox la o inmormantare si se uitau ciudat cei care erau la mormintele catolice. Ne spunea femeia ca e ca la un bordel religios, ca au evoluat lucrurile si ca mai e putin si ne baga in aceeasi groapa. Eu zic totusi ca nu e asa mare problema", ne-a marturisit ingrijitorul.

Preotul-paroh al bisericii romano-catolice din oras nu a putut sa ne precizeze numarul exact al mormintelor ortodoxe aflate in Cimitirul Catolic.

Comentarii

comentariu

About the Author

-