Published On: vin, Mar 7th, 2014

La multi ani, Alexandrina Soare!

Share This
Tags

alexandrina-soare-antrenor-brailaPrima femeie antrenor din handbalul romanesc, Alexandrina Soare, isi serbeaza astazi ziua de nastere.

Cu toate ca la varsta de 15 ani facea atletism, aceasta s-a apucat de handbal in conditii ciudate. Din teama de a nu ramane corigenta, eleva Alexandrina Soare a fost nevoita sa participe la antrenamentele de handbal iar apoi, incetul cu incetul a ajuns sa faca performanta.

Ca si jucatoare a castigat trei titluri de campiona nationala la junioare cu echipa CSS 1 din Galati. La 18 ani juca deja in lotul national de tineret, cu care a castigat in 1987 medalia de aur la Balcaniada de la Ankara. S-a transferat la Otelul Galati, intr-o echipa de senioare formata numai din junioare.

Alexandrina a facut parte din echipa Otelului, care s-a calificat pentru prima oara in Cupa EHF in 1995, insa in acelasi an se producea prima accidentare care avea sa ii puna capat carierei atat de promitatoare. In timpul unui meci la Baia Mare a suferit o ruptura totala de tendon achilian si a stat un an de zile in recuperare. In 1996 a reinceput sa joace handbal, dar ghinionul a facut ca sportiva sa sufere o accidentare similara, insa la celalalt picior.

La 30 de ani a devenit prima si cea mai tinara antrenoare din Liga Nationala. Sub bagheta sa, Otelul a ajuns de doua ori in semifinalele cupelor europene. Aceste succese veneau dupa altele doua, in care a fost antrenor secund la aceeasi echipa.

Alexandrina Soare a mai obtinut medalia de bronz in campionat cu Remin Deva. Succesele obtinute in acest domeniu au propulsat-o in aceasta perioada ca antrenor la lotul de tineret, iar din 2005, impreuna cu Mariana Tirca se ocupa de pregatirea nationalei B de senioare.

Alexandrina Soare este antrenorul care a dus HC Dunarea in Liga Nationala si singurul care la finele campionatului 2008 – 2009 a inregistreaza o clasare pe locul III cu echipa braileana.

Dupa despartirea de HC Danubius Galati, Alexandrina Soare a revenit la Dunarea Braila, unde a mai antrenat in trei randuri. Soare are sansa sa incheie campionatul regulat pe podium, avand ocazia sa castige la final de play-off medalia de argint.

Comentarii

comentariu

About the Author

-