Published On: lun, Mar 24th, 2014

Irina Popa & The Sinners – Jazz de calitate la Braila

unnamedSambata, 29 martie, de la ora 19.00 la Sala Mare a Teatrului Maria Filotti are loc un extraordinar concert sustinut de Irina Popa & The Sinners.

„Revelatia anului 2012”, asa cum a fost desemnata de juriul Galei Premiilor de jazz pe anul precedent, Irina Popa constituie una dintre cele mai pregnante, mai autentice si mai expresive voci ale noului val de interpreti romani de jazz.

Talentul, ca si feeling-ul ei inascut, specific si intens, aptitudinile ei vocale, interpretative si scenice native, dar tocmai de aceea libertine, rebele si vulcanice, bine dozate, isi pun amprenta pe fiecare piesa abordata, fie ca provine din inspiratia si fantezia pianistului-compozitor – creator Cornel Cristei, fie ca este preluata din repertoriul international de jazz – indeosebi cunoscute piese standard, pop sau rock.

Desi a debutat scenic inca de la 5 ani, desi a fost distinsa cu Marele Trofeu la Vaslui 2003, Marele premiu „Mini-Mega Star” la Festivalul „Tinere talente”- Braila 2004, apoi din nou Marele Trofeu la Amara 2004, Sulina 2005 si cu Trofeul Festivalului de muzica usoara Mamaia 2008 si tot atunci cu Premiul presei, in jazz, cariera Irinei Popa a luat avant abia dupa ce pasii ei interpretativi au fost preluati si condusi cu meticulozitate de pedagog vizionar, de catre Cornel Cristei.

Cornel Cristei, fost componet al grupurilor de elita ale anilor ‘70 precum Ethos, Electrecord si Rosu si Negru, a compus pentru Irina un repertoriu special „…intr-un savuros cocktail vocal-instrumental, unde suntem provocati sa degustam rafinatele amestecuri de soft-electro, groove, funk, pop-rock, soul si blues” cum bine spune succint Mirela Stoenescu in boocklet-ul CD-ului „The Dream” editat de Casa Soft Records in 2011.

Declicul jazz-istic propriu zis s-a produs la Gala tinerilor interpreti de jazz pe care Fundatia Muzza a organizat-o la Art Jazz Club din Capitala. Atunci si acolo, Irina a improvizat, la final, intr-un scurt jam session, pe cunoscuta piesa „Summertime”. Pentru organizatorii Festivalului de jazz de la Sibiu, Titi Schmidt si Simona Maxim, prezenti mai mult sau mai putin intimplator acolo, a fost suficient si revelator pentru a o invita pe Irina sa sustina un recital in apropiata editie a evenimentului respectiv de la Sibiu.

Deoarece Virgil Popescu si Titi Herescu au devenit indisponibili pentru urmatoarele evolutii scenice ale Irinei, in toamna lui 2012 Cornel a apelat la alti experimentati muzicieni precum Iulian Vrabete-gbas si Relu Bitulescu-baterie. Acestia din urma sint binecunoscuti atit ca initiatori ai grupului Basorelief, cat si ca membrii de baza ai grupurilor Holograf si respectiv Zan-Nicu Alifantis. Noua formula, IRINA POPA & THE SINNERS a debutat in toamna anului trecut la clubul bucurestean The Artist Studio. Au urmat alte prezente de succes pe scene de club din Capitala si Cover Club Fagaras. dar si la Teatrul „Toma Caragiu” din Ploiesti, culminind cu Gala Premiilor de jazz de la Hard Rock Cafe din 7 aprilie 2013.

 

Comentarii

comentariu

About the Author