Published On: vin, Mar 7th, 2014

Inundatii in judetul Braila. Primarul din Salcia Tudor a mai cerut o motopompa de la ISU

Din cauza unui canal de desecare colmatat de vegetatie si zapada inca netopita, zeci de gospodarii si hectare de culturi agricole din satul Ariciu, comuna Salcia Tudor sunt acoperite de apa.

Daca problemele canalului de desecare care ar trebui sa transporte apa din zona in albia raului Buzau nu sunt rezolvate cat mai repede, apa rezultata din topirea rapida a zapezii si a ploilor abundente din ultimul timp va ajunge si in casele oamenilor.

Chiar daca seful Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Braila, Traian Cismas sustinea in luna februare ca nu exista risc de inundare a culturilor din cauza topirii zapezilor in judet, care s-a aflat de două ori sub cod roşu de ninsori, gospodariile din satul Ariciu au fost inundate.

‘‘Pana la aceasta data nu sunt astfel de probleme, iar eu zic ca nici nu vor fi, avand in vedere necesarul de apa pe care il avem in sol, in sensul ca in decembrie am avut o luna secetoasa. Un studiu facut de Statiunea de cercetari de la Braila pe distanta de 0-100 cm arata ca la aceasta data, exista un necesar de apa de 1.900 mc la hectar, ceea ce inseamna ca nu sunt probleme de acumulare a unor cantitati foarte mari de apa, care ar pune in pericol culturile de pe camp”, declara in urma cu o luna, Traian Cismas.

Primarul comunei Salcia Tudor spera ca aceasta problema sa se rezolve, mentionand ca deja a cerut ajutor suplimentar de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Braila.

‘‘Avem 20 de gospodarii inundate in curte, in nicio gospodarie nu a intrat apa in case. Punem saci de nisip, iar la momentul acesta risca sa se deverseze un canal, pentru ca noi tot bagam apa in el. Speram sa se rezolve pentru ca am mai cerut o motopompa de la ISU’’, a precizat pentru Infobraila Moroiu Florin, primarul comunei Salcia Tudor.

Conducerea CJ Braila a propus inca de anul trecut achizitionarea a doua utilaje cu care sa se faca lucrari de decolmatare. Chiar daca consilierii au votat favorabil, banii nu s-au putut aloca deoarece nu exista un cadru legal in care Consiliul Judetean sa poata face o astfel de investitie.

Comentarii

comentariu

About the Author

-