Published On: mar, Mar 25th, 2014

In mijlocul Brailei exista o casa in care a fost zidit cadavrul unei femei. Ai trecut pe langa ea?

fantomaIn jurul casei ‘‘Jean Troianos’’ sau Caminul pentru persoane varstnice ‘‘Sfantul Nicolae’’ din Braila pluteste un adevarat mister.

Brailenii o numesc ‘‘Casa cu stafii’’, iar legenda ei care a cutremurat localnicii este si acum vie. Se spune ca primul proprietar al casei, de fapt cel care a si construit-o, a fost Nicolachi Mavrocordulas, un bogat exportator de grane. Povestea, care a circulat in randul localnicilor, spune ca negustorul, nebun de gelozie, si-ar fi ucis sotia si ar fi zidit-o in peretii cladirii, apoi ar fi plecat definitiv in Grecia.

Mavrocordulas era un barbat de aproximativ 60 de ani, voinic, cu barba neagra, impunator si un impatimit al vanatorii. Pleca la vanatoare saptamani intregi, prin baltile Brailei, abandonand activitatile care-i incarcau buzunarele cu sume ‘‘grase’’.

Intr-o iarna, pe un viscol napraznic a plecat la vanatoare de lupi. Frigul de afara l-a determinat sa se adaposteasca in gospodaria unui taran de pe langa Insuratei. Cel care il gazduise peste noapte avea o fata, de care negustorul grec s-a indragostit nebuneste.

Mavrocordulas a cumparat-o pe Voica de la tatal sau, a suit-o in sanie, si a plecat impreuna cu aceasta fericit catre urbe. Legenda spune ca negustorul grec a construit o casa nemaiintalnita in cinstea sotiei sale. Invidiosi pe frumusetea ‘‘zanei’’ care-i incalzea asternuturile negustorului grec, pana si cei mai apropiati prieteni incepura sa-i strecoare acestuia in suflet ideea ca Voica il inseala, iar in mintea sa incoltise indoiala. Cu inima stransa, se hotari, in final, sa afle adevarul si a anuntat ca pleaca la vanatoare. Si-a pregatit pustile, s-a suit in sanie si a plecat la drum.

fantoma3Boierul s-a oprit la un han in apropiere, a asteptat sa se intunece si a facut cale intoarsa. In iatacul sotiei, cumplita banuiala se dovedi intemeiata. Pe o blana de urs, in fata semineului, Voica dormea fericita in bratele unui barbat. Zgomotul de pasi ai sotului ii trezi la realitate pe cei doi amorezi. Degeaba implora Voica iertare in timp ce lacrimile ii siroiau pe piept. Inselat, neinduplecat si aproape nebun de gelozie, Mavrocordulas o impusca. Din acea noapte, despre Voica nu s-a mai stiut nimic.

Casa a fost scoasa la vanzare, iar cumparatorii nu au intarziat sa apara. Insa dupa numai cateva saptamani, cladirea era din nou pusa in vanzare. Apareau alti proprietari, insa nici de aceasta data oamenii nu isi gaseau pentru mult timp linistea in aceasta cladire. Istoria vanzarii-cumpararii se repeta, fapt ce determina vecinii sa se intrebe care este misterul, motiv pentru care au inceput sa puna intrebari slugilor. Astfel, cei care munceau in casa cu pricina povesteau ca noaptea Voica, sotia ucisa a negustorului, isi face aparitia in camerele conacului.

fantoma1Legenda a capatat contur si a circulat in tot orasul, iar localnicii inspaimantati ocoleau imobilul. Ani la rand cladirea nu a fost locuita, urmand ca intr-un final sa devina administratie financiara. La scurt timp insa, comitetul directiv a hotarat ca imobilul nu este propice desfasurarii unei asemenea activitati, iar inainte de a-si muta birourile, vechea tapiterie a casei a fost distrusa.

In 1985, in urma lucrarilor de consolidare, se descopera in subsol un schelet uman. Aceasta descoperire socanta nu a fost facuta public, din cauza cenzurii regimului din acea vreme. Ba mai mult decat atat, nu s-au facut cercetarile necesare pentru stabilirea identitatii scheletului. Medicii legisti au constatat doar ca osemintele apartin unei femei cu o varsta in jur de 30 de ani, iar craniul poarta urma unui glont.

Pana de curand, cladirea a deservit ca azil de batrani. In urma cu cativa ani, mass-media a facut public straniile aparitii din ‘‘casa cu stafii’’. Au aparut atat in presa, cat si la televiziuni, declaratiile unor batrani care locuiau in Caminul pentru persoane varstnice ‘‘Sf. Nicolae’’. Acestia sustineau, speriati ca erau multe nopti in care se auzeau zgomote ciudate si in anumite camere isi facea aparitia o femeie frumoasa, care se tanguia.

Comentarii

comentariu

About the Author

-