Published On: mar, Mar 25th, 2014

Honore de Balzac: “Guvernele sunt trecatoare, societatile se schimba, POLITIA ramane”

Share This
Tags

sigla_politia_romana_18672900Primele atestari privind Politia Romana dateaza din vremea lui Neagoe Basarab si a lui Mihai Viteazu prin crearea institutiei agiei, de pe vremea domniei lui Mihai Sutzu prin organizarea pazei Capitalei, emiterea primelor acte de identitate si reglementarea portului armelor, iar din 1806, organele de paza si ordine din Capitala primesc denumirea generica de “POLITIE”.

In 1821, Tudor Vladimirescu acorda scutiri de taxe si impozite celor insarcinati sa mentina ordinea publica si sa apere proprietatea cetatenilor, iar in 1831, ca un semn clar de evolutie spre modernitate, prin Regulamentele Organice, prima lege care prevedea organizarea politiei romane ca institutie specializata, atributiile politiei sunt extinse. In timpul Revolutiei de la 1848 are loc reorganizarea politiei, prin aparitia institutiei sefului politiei Capitalei caruia i se subordoneaza Guardia municipala.

La 9 iunie 1850, domnitorul Ghica Voda emite “Cronica politieneasca” prin care, in cele 158 de articole, erau reglementate sarcinile “inaltei politii” si "obisnuitei politii”, ceea ce a constituit momentul crearii primei structuri centrale cu atributii in organizarea si coordonarea activitatilor politienesti.

Cea mai importanta lege de organizare si functionare dateaza de la 25 martie 1908, cand s-a creat Siguranta Generala a Statului si Inspectoratul General de Politie (care functioneaza si in prezent) pe langa Directiunea Politiei si Sigurantei.

La 25 martie 1822, domnitorul Grigorie Dimitrie Ghica a inmanat Marelui Aga Mihaita Filipescu, Steagul Agiei, acesta fiind primul drapel al politiei romane. Alaturi de sigla se afla o ghirlanda din aur in interiorul careia era prezentata Maica Domnului inaintea ingerului ce-i aduce vestea cea buna (in aceeasi zi, ca data anuala fixa in Calendarul crestin ortodox, 25 martie este ziua de sarbatoare crestineasca „Buna Vestire”), simbol crestin ce a fost preluat si pe actualul drapel al Politiei Romane. Istoricii considera ca inmanarea steagului agiei legalizeaza functionarea Institutiei Politiei Romane. Prin articolul 50 din Legea nr. 218 din 23 aprilie 2002, data de 25 martie a fost desemnata Ziua Politiei Romane.

In fiecare an, aceasta zi este sarbatorita in toata tara prin organizarea a diverse manifestari unde cetatenii au posibilitatea sa descopere aspecte din activitatile pe care le desfasoara, zi de zi, politistii, dar si dotarile de care acestia dispun in executarea misiunilor.

Ziua de 25 martie este si o zi a bilantului indatoririlor in fata societatii. Intr-o perioada de profunde transformari globale, economice si sociale, in aceste timpuri in care flagelul terorismului este atat de aproape de noi, cand "moartea alba" nu mai reprezinta doar un subiect de film, ci o trista realitate, intr-o lume a informaticii si tehnologiei cauzatoare, de multe ori, de noi infractionalitati, necunoscute societatii romanesti, profesiunea de politist isi recontureaza statutul de profesiune a legii, ordinii si dreptatii.

Institutie fundamentala a statului de drept si parte integranta a edificiului institutional romanesc, Politia Romana s-a raliat cerintelor Uniunii Europene, care subliniaza importanta statuarii unei politii responsabile, de incredere, organizata si operationala, in conformitate cu acquis-ul comunitar.

Honore de Balzac spunea extrem de concis: "Guvernele sunt trecatoare, societatile se schimba, politia ramane". Istoria ne invata ca intr-un stat de drept, departe de a fi o unealta in mainile unui guvern sau al unui regim, Politia trebuie sa se dovedeasca a fi o organizatie flexibila, capabila sa se adapteze la cerintele comunitatii, care sa actioneze mai degraba ca un serviciu public, decat ca o forta de intimidare.

Comentarii

comentariu

About the Author