Published On: lun, Mar 3rd, 2014

Garantie pentru tinerii romani: Ucenicia care sa-i promoveze pentru un loc de munca!

petrea bunDeputatul Petrea Dorin Silviu informeaza ca regiunea Sud-Est a Romaniei este eligibila pentru a primi alocari financiare suplimentare prin Initiativa privind Ocuparea Tinerilor. Aceasta decizie vine in contextul in care Romania va implementa Garantia pentru Tineret 2014-2015.

Scopul acestui program este integrarea tinerilor cu varsta mai mica de 25 de ani, care isi pierd sau nu isi gasesc un loc de munca dupa finalizarea studiilor. Acestia vor primi in decurs de patru luni de la inregistrarea la agentiile pentru ocuparea fortei de munca sau la centrele de garantii pentru tineret, o oferta de buna calitate de angajare, de continuare a educatiei, de intrare in ucenicie sau de efectuare a unui stagiu. Se urmareste astfel utilizarea fondurilor structurale si de coeziune ale Uniunii Europene in eforturile de facilitare a integrarii pe piata muncii a tinerilor.

“Partea de formare a fortei de munca trebuie sa fie in mod constant corelata la piata muncii. Doar asa tinerii vor avea posibilitatea sa-si perfectioneze si valorifice abilitatile obtinute in cadrul educatiei initiale si sa dobandeasca noi competente prin practica. Romania trebuie sa directioneze atat fonduri nationale, cat si europene pentru programele targetate pe tineri. Nu este doar o necesitate, este o urgenta!”, a declarat deputatul UNPR Petrea Dorin Silviu.

In Romania exista trei regiuni cu o rata a somajului in randul tinerilor mai mare de 25%, respectiv Centru – cu 31,7%, Sud-Est – 31,3% si Sud-Muntenia – 30,2%. Acestea sunt eligibile pentru a primi alocari financiare suplimentare.

 

Reformele planificate pentru regiunea Sud-Est

 

Legea 279/2005 republicata, privind ucenicia la locul de munca, prin care 3.000 de tineri cu varsta cuprinsa intre 16 si 25 de ani au posibilitatea sa obtina o calificare in sistemul de formare profesionala a adultilor, care va permite ocuparea unui loc de munca si continuarea invatarii si totodata permite angajatorilor sa isi asigure forta de munca calificata, de calitate, in functie de cerintele proprii.

Legea nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolventii de invatamant superior, initiatia prin care 5000 de absolventi cu varsta cuprinsa intre 20 si 25 de ani vor avea asigurata tranzitia la piata muncii.

Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, modificata si completata prin Legea nr.250/2013, prin care 133.500 de tineri cu varsta cuprinsa intre 16 si 25 de ani vor beneficia de incadrarea in munca.

''Totodata mentionez ca au fost planificate initiative in vederea stimularii antreprenoriatului pentru tineri, evaluarii si recunoasterii competentelor profesionale obtinute in sistem nonformal si informal, acordarii de prime de mobilitate somerilor de lunga durata sau subventionarii angajatorilor pentru incadrarea tinerilor'', a declarat deputatul.

Finantarea totala propusa pentru intreaga gama de reforme si initiative este estimata la un total de 532.88 milioane de euro pentru 2014 si 2015.

Comentarii

comentariu

About the Author