Published On: mie, Mar 5th, 2014

Firmele scapa de “dictatura” fiscului

Share This
Tags

Inainte de a trece la punerea unor popriri pe conturile contribuabililor, institutiile fiscale vor fi obligate sa emita in prealabil somatii de plata.

Institutiile fiscale vor aplica din aceasta saptamana o noua procedura de poprire a conturilor bancare. Astfel, potrivit OUG nr.8/2014, vizand si Codul de procedura fiscala, poprirea conturilor bancare nu se va mai putea face decat dupa 30 de zile de la emiterea unei somatii. Pana in prezent, de cele mai multe ori se blocau conturile si abia apoi se trimiteau somatiile. Ba, adesea, nu putine au fost si cazurile in care conturile au fost blocate in vederea stingerii unor creante bugetare fara ca macar cei vizati sa mai primeasca vreo somatie.

Care sunt noile prevederi

Ordonanta nr.8/2014 a fost publicata in Monitorul Oficial nr.151/2014 si este aplicabila incepand din aceasta saptamana. La punctul 16 al Ordonantei se precizeaza ca, la capitolul „Executarea silita prin poprire”, articolul 149, alineatul (11) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „Pentru stingerea creantelor fiscale, debitorii titulari de conturi bancare pot fi urmariti prin poprire asupra sumelor din conturile bancare, prevederile alin.(5) aplicandu-se in mod corespunzator. In acest caz, prin exceptie de la art.145 alin.(1), poprirea nu poate fi infiintata inainte de implinirea unui termen de 30 de zile de la data comunicarii somatiei.”

Consecinte pentru mediul de afaceri

Pana in prezent, legislatia prevedea doar la modul generic trimiterea unei somatii catre debitori, iar aceasta, de multe ori, nici nu mai era trimisa. Bancile primeau o instiintare de poprire asupra tuturor conturilor si a tuturor sumelor debitorului si, vrand, nevrand, erau obligate sa le puna in aplicare. Nu de putine ori agentii economici galateni au reclamat faptul ca, la cea mai mica intarziere, se trezeau cu conturile blocate, ceea ce ducea la blocaje pe intreg lantul economic, a aratat presedintele Patronatului IMM-urilor Galati, Marian Filimon: „Pe de o parte, era problema ca somatia de la fisc; daca te uitai la timbrul de pe adresa, venea adesea dupa ce erai cu conturile blocate si executat. Practic, nu era o comunicare in adevaratul sens al cuvantului si statul avea libertatea de a avea un comportament abuziv, dictatorial, in raport cu agentii economici. Se poate intampla ca o firma sa inregistreze unele intarzieri, uneori poate si pentru ca ea, la randul eim are niste sume de primit, poate chiar si de la stat, dar de aici pana la a pune oricand si oricum poprire pe conturi e cale lunga. Sunt permanent de facut plati pe fluxul economic al unei societati, nu poti sa le blochezi pur si simplu. Cei cu adevarat rau-platnici nu trebuie lasati, dar nu cu pretul unor abuzuri la adresa tuturor agentilor economici”. Reprezentantul IMM-urilor a aratat ca se puneau popriri „chiar si pentru sume de un leu”, iar acest lucru crea un prejudiciu de imagine firmelor in cauza, partenerii de afaceri si clientii devenind suspiciosi in legatura cu starea lor economica.

Dobanzi cu dus-intors

O alta veste buna pentru agentii economici este si aceea ca, prin aceeasi OUG nr.8/2014, au fost scazute si dobanzile de intarziere pentru sumele neachitate de la 0,4 la suta pe zi la 0,3 la suta pe zi. In plus, daca un contribuabil a achitat impozite si taxe in baza unui act administrativ fiscal ce ulterior s-a dovedit a fi eronat si s-a anulat, atunci contribuabilul are dreptul la dobanzi de intarziere de la data platii sumelor solicitate si pana la data restituirii sau compensarii sumelor respective.

 

Comentarii

comentariu

About the Author

-