Published On: vin, Mar 14th, 2014

EXCLUSIV Firma care a subcontractat firma din Braila pentru transportul din Transnistria, condusa de unul dintre capii din Afacerea “Piripitsis”

Share This
Tags

TransnistriaCinci braileni, cu varste cuprinse intre 34 si 50 de ani, se afla in acest moment la granita dintre Transnistria si Republica Moldova, in vama Tighina, Soferii de TIR, patru domiciliati in municipiul Braila si unul in comuna Cazasu, stau in vama inca de miercuri, asteptand sa fie lasati sa intre in R. Moldova, pentru a ajunge la familiile lor.

Alti patru muncitori, trei galateni si un focsanean, se afla in incinta unei fabrici de ulei din Tighina, impotriva vointei lor. In acest loc au stat pana miercuri si brailenii, zi in care au pornit spre Romania.

Firma de transport braileana care si-a trimis cei 5 soferi in Transnistria a fost contractata de o firma din Galati, "Galapex Oil", pentru a aduce srot de floarea soarelui din Tighina in Romania. Directorul de import al societatii galatene este Maria Poclid, cea care in 2008 era unul dintre capii Afacerii "Piripitsis".

In urma cu 6 ani, Maria Poclid a fost arestata pentru trafic de persoane. Acum este in libertate si controleaza firma din Galati.

Totul a inceput in toamna anului 2006, cand Poclid, Petruta Homoranu, Dumitru Stoica, Dumitru Ursu, Niculina Enescu, Florinel Neagu Dumitru si cipriotul Ioannis Piripitsis au pus la cale o grupare criminala imensa prin care racolau persoane de pe intreg teritoriul Romaniei pentru a fi duse la munca in Cipru.

Aceasta grupare avea o structura clar determinata in care Piripitsis era liderul, iar ceilalti 6 membrii executau ordinele. Pentru a racola romanii dornici de a pleca in strainatate, membrii retelei au infiintat firmele SC Job Company SRL, SC Israrom SRL, SC Glorima SRL, SC Tehnic Job Consult SRL, toate inregistrate la Iasi.

Administratorii societatilor comerciale publicau anunturi publicitare prin care ofereau locuri de munca in strainatate, pentru diferite meserii, conditiile prezentate fiind extrem de atractive. Victimele se prezentau la interviu, unde li se spunea ca exista oferte de munca avantajoase doar pentru Cipru, unde urmau sa plece in cel mai scurt timp, comparativ cu alte tari unde ar fi durat cateva luni. Si pentru ca totul sa para "rupt din Rai", romanilor li se promiteau salarii de aproximativ 1.500 euro, un program de 8 ore pe zi, cazare si masa gratuita.

Prinsi in acest joc cu adevarat criminal, cei veniti cu gandul de a munci cinstit in strainatate, semnau contracte emise de o firma administrata de cipriot si ajungeau in Nicosia, capitala Ciprului, la sediul societatii "Synorama", controlata tot de Parapitsis.

In Cipru, romanii ajungeau sclavii liderului gruparii. Li se luau toate actele de identitate si contractele de munca, devenind dependenti de Parapitsis.

Romanii dormeau in conditii insalubre, munceau mult mai mult decat era stipulat in contract, nu aveau ce manca si nu primeau nici o renumeratie. Mai mult decat atat, victimele erau amenintate si agresate, astfel ca nu puteau decat sa respecte ordinele primite de liderii gruparii. O parte dintre ei au reusit sa fuga si sa vina in Romania, unde au povestit politistilor chinul prin care au trecut.

Comentarii

comentariu

About the Author

-