Published On: sâm, Mar 15th, 2014

EXCLUSIV Cei 5 braileni au reusit sa paraseasca Transnistria, aflandu-se in R. Moldova

Share This
Tags

Transnistria Cinci braileni, cu varste cuprinse intre 34 si 50 de ani, care au stat inca de miercuri la granita dintre Transnistria si Republica Moldova, in vama Tighina, au parasit vineri, la ora 19.00, teritoriul transnistrean. Barbatii sunt soferi de TIR si sunt angajatii unei societati comerciale din Braila, care fusese contractata de o firma galateana pentru a aduce din Transnistria srot de floarea soarelui.

Timp de trei zile (n.r. duminica-miercuri), brailenii, soferi de TIR, s-au aflat intr-o fabrica de ulei din orasul aflat sub controlul fortelor separatiste transnistrene, alaturi de alti patru romani.

Cei cinci braileni, 4 domiciliati in municipiul Braila si unul in comuna Cazasu, au fost tinuti in fabrica din Tighina impreuna cu alti 4 romani, trei galateni si un focsanean. La aceasta ora, cei 4 barbati, din Galati si Focsani, se afla inca in curtea fabricii din Transnistria, sub paza militarizata, nefiind lasati sa paraseasca incinta societatii.

Reprezentantii firmei importatoare de ulei din Galati ne-au precizat ca le-a fost ceruta suma de 240.000 de dolari in schimbul eliberarii celor 4 romani, care inca se afla, impotriva vointei lor, in fabrica transnistreana. Sub protectia anonimatului, unul dintre angajatii firmei galatene ne-a spus ca cei 4 angajati se afla intr-o fabrica aflata "sub paza militarizata", paznicii detinand arme de foc.

Ministerul de Externe a anuntat ca cei 9 romani, printre care si cei 5 braileni, sunt "victime colaterale ale unui litigiu de natura comerciala". "Fabrica din Tighina se afla in relatii comerciale, in calitate de furnizor, cu agenti economici din Romania si din Republica Moldova, existand indicii ca ar fi recurs la aceasta măsura extrema pentru a exercita presiuni asupra partenerilor comerciali in vederea recuperarii unui datorii substantiale", se arata in comunicat.

Comentarii

comentariu

About the Author

-