Published On: vin, Feb 28th, 2014

Ziua Protectiei Civile marcata la Braila

ana isuAnul acesta se implinesc 81 ani de la atestarea documentara  a protectiei civile in Romania.

Inceputul organizarii protectiei civile in Romania il constituie Inaltul Decret Regal (Regele Carol al II-lea al Romaniei) nr. 468 din 28 februarie 1933, prin care se aproba Regulamentul Apararii Pasive Contra Atacurilor Aeriene, ca o necesitate a protejarii populatiei civile, rezultata in urma efectelor devastatoare ale primului razboi mondial.

Organizarea apararii pasive in Romania se realizeaza pe un plan superior in anul 1939 cand a fost promulgata "Legea pentru apa rarea Antiaeriana Activa si Pasiva a teritoriului" lege care ulterior este concretizata printr-o serie de decrete ale Guvernului.

Pe timpul celui de-al doilea razboi mondial structura a functionat in cadrul Ministerului Aerului si Marinei, sub denumirea de Comandamentul Apararii Pasive. Dupa 1945 conceptia si structurile organizatorice existente au fost influentate de iminentul pericol al folosirii de catre inamic a armelor de nimicire in masa, in mod deosebit al armei nucleare.          

Incepand cu anul 1952 se infiinteaza  "Apararea Locala Antiaeriana". Cu aceasta ocazie in Romania au fost organizate primele state majore ale apararii antiaeriene regionale, cu servicii specializate la nivelul localitatilor si unitatilor economice.

Aparitia in anul 1978 a primului instrument legislativ modern a consfintit implementarea in tara noastra a conceptiei moderne de apa rare civila, in aceasta perioada conturandu-se o doctrina a pregatirii populatiei si a factorilor de decizie pentru a fi capabila sa raspunda unor situatii de producere a dezastrelor.

Legea evidentiaza misiunile ce revin apararii civile ca si component a Sistemului National de Aparare, pentru pregatirea populatiei, teritoriului si economiei pentru protectia cetatenilor si bunurilor materiale de orice natura, in timp de razboi sau in alte situatii speciale. Sunt stabilite formele si metodele de pregatire a populatiei si formatiilor de protectie civila, exercitii de alarmare publica, in aval de baraje hidrotehnice, cu agenti economici, judete sau grupuri de judete, convocari si antrenamente de stat major.

Revolutia din Decembrie 1989 a determinat perfectionarea activitatilor de protectie civila, la 11 mai 1990 Romania ratificand Protocoalele Aditionale nr. 1 si nr.2 la Conventiile de la Geneva din 1949 privind protectia victimelor conflictelor armate.

La 25 septembrie 1996 a fost promulgata Legea nr. 106 – cel mai complet act normativ pe linia protectiei civile, deplin racordat la cele mai noi structuri europene, ce a consfintit si schimbarea titulaturii acesteia. Legea a fost conceputa intr-o gandire moderna, rezultata din studiul surselor de risc potentiale pe teritoriul Romaniei: cutremure de pamant, alunecari de teren, inundatii, accidente chimice, nucleare sau industriale, distrugeri de baraje hidrotehnice. Procesul de structurare si modernizare a protectiei civile a continuat, fiind statuat prin Legea nr. 481/2004, modificata si completata cu Legea nr. 212/2006. Incepand cu luna decembrie a anului 2004, prin fuzionarea Comandamentului Protectiei civile cu Inspectoratul General al Corpului Pompierilor Militari si a structurilor judetene corespondente, a luat fiinta Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, cu structuri similare in teritoriu si o complexa structura organizatorica de sprijin la nivelul administratiei publice centrale si locale.

Structurile s-au perfectionat continuu, in functie de schimbarile intervenite in dezvoltarea economico-sociala a tarii, dar si de doctrina internationala , precum si de experienta dobandit a in decursul anilor. De si o institutie relativ tanara , protectia civila si-a indeplinit misiunile cu cinste, adaptandu-si din mers structura si planurile de cooperare cu celelalte forte cu atributii in domeniu.    

Protectia civila din Romania a  colaborat eficient cu structurile specializate ale organismelor internationale ale NATO  si UE pentru prega tirea si desfasurarea  unor activitati de instruire si antrenament.

Activitatile practice organizate au urmarit evaluarea capabilitatilor de protectie civila la nivel national, regional si international, concomitent cu imbunatatirea planurilor de interoperabilitate, care sa conduca in final la o mai buna protectie a populatiei civile.

O prioritate a protectiei civile consta in cresterea contributiei la ridicarea gradului de siguranta civica si protectie pentru cetatenii Romaniei. "CU VIATA MEA APAR VIATA" – este deviza inscrisa in traditia armei.

La cei 81 de ani de existenta, protectia civila se prezinta ca structura flexibila, capabila sa asigure un climat de incredere si siguranta cetatenilor, demonstrat de inaltul profesionalism al cadrelor militare si personalului civil. Acest lucru s-a realizat prin imbunatatirea managementului apararii impotriva dezastrelor, prin actiuni de identificare a surselor cu riscuri potentiale de producere a dezastrelor cu urmari distructive majore asupra populatiei, infrastructurii si mediului, adaptarea si perfectionarea bazei legislative in concordanta cu cerintele integrarii in NATO si UE.

Pornind de la ceea ce s-a realizat pe multiple planuri, specialistii de protectie civila sunt preocupati sa desfasoare activitatea la parametrii optimi, care sa permita profesionalizarea la toate nivelele, pentru a fi permanent in slujba comunitatii, un element de baza al societatii, generator de incredere si siguranta.

Activitatea de protectie civila din cadrul inspectoratului a constat in activitati de pregatire a populatiei si salariatilor in domeniul situatiilor de urgenta, asistenta tehnica de specialitate pe linie de protectie civila, actiuni de asanare pirotehnica, monitorizare de transporturi speciale si deseuri periculoase precum si de avizare si autorizare a unor lucrari de investitii.

Pe teritoriul judetului Braila sunt identificatii operatori cu risc chimic si de explozie, operatori sursa de risc radiologic, cat si 6 operatori incadrati la limita inferioara conform H.G.R. 804/2007.

Celebrat de calendarul crestin in data de 11 noiembrie, Sfantul Mare Mucenic Mina este patronul si ocrotitorul protectiei civile din Romania.

Comentarii

comentariu

About the Author

-