Published On: joi, Feb 13th, 2014

Ziua Mondiala a Radioului

Share This
Tags

RadioPrintesa Elettra Marconi: „…pentru mine este un miracol ceea ce a realizat tatal meu…”

Radioul reprezinta una dintre marile realizari tehnologice ale umanitatii. De aproape un veac, radioul ne permite sa transmitem sunete inteligibile cu viteza luminii. Lumea intreaga marcheaza la 13 februarie Ziua Mondiala a Radioului, o sarbatoare instituita de UNESCO in 2012, ca semn de pretuire pentru acest puternic vector de informatie si cultura.

Existenta undelor radio a fost facuta cunoscuta publicului larg in special de catre Guglielmo Marconi, un inventator italian.

In 1894, la douazeci de ani, Marconi a citit despre experimentele efectuate de Heinrich Hertz cu cativa ani inainte. Experimentele respective demonstrasera cu claritate existenta unor unde electromagnetice invizibile, care se propaga prin aer cu viteza luminii.

El a construit un sistem care putea transmite si primi semnale radio de la o distanta de aproape 3 km. In 1895 a trimis un semnal radio pentru prima data; in 1907 el a receptionat prima data un semnal radio din Canada – si anume semnul "x" din Codul Morse.

Desi cel mai important brevet l-a obtinut in 1900, Marconi a continuat sa aduca multe imbunatatiri inventiei sale. In 1901 el a reusit sa transmita un mesaj radio peste Atlantic, din Anglia pana in Newfoundland.

In Romania, primele emisiuni de radio au avut loc la 1 noiembrie 1928, data la care lua nastere Societatea Romana de Radiodifuziune.

 

Comentarii

comentariu

About the Author

-