Published On: mie, Feb 5th, 2014

VESTE BUNA, in UE Roamingul ar putea disparea

Share This
Tags

roamingIntr-un viitor apropiat, convorbirile telefonice efectuate intre persoane aflate in tari din spatiul european ar putea fi purtate la “liber”, cu costuri minime. Daca va fi aprobat pachetul de legi propus de Neelie Kroes, comisar european pentru agenda Digitala, “decesul” roamingului, cel putin in cazul apelurilor receptionate, ar putea fi parafat pana la sfarsitul acestui an.

Tarifele vor fi unificate, iar utilizatorul – care acum plateste si receptionarea apelului – va achita contravaloarea unei convorbiri obisnuite, la tarife nationale, practicate de compania telefonica la care e inregistrat numarul in cauza.

Intr-o prima faza a proiectului, este gandita doar renuntarea la taxarea apelurilor primite pe un numar care a iesit din tara in care este inregistrat, data estimata in jurul lunii noiembrie 2014.

Convorbirile, taxate la tarif national

Din vara anului 2016, cei care calatoresc in Europa sau cei care muncesc acolo vor putea sta linisttti in ceea ce priveste facturile pe care le vor avea de achitat la telefonia mobila.

Aceasta ultima etapa a proiectului va “ucide” roamingul, care va disparea complet in Europa, iar convorbirile – atat cele initiate, cat si cele primite – vor fi taxate la tarifele nationale ale companiei unde e inregistrat numarul.

Reglementarile gandite de europarlamentarul Kroes se vor aplica pentru aproximativ 100 de operatori de telefonie mobila din 27 de tari.

 

Comentarii

comentariu

About the Author

-