Published On: mar, Feb 4th, 2014

Noul Cod Penal: Amenda, o alternativa la inchisoare!

ÎnchisoarePrin adoptarea noului Cod penal au fost introduse o serie de institutii noi in sistemul legislativ national, fiind aduse, de asemenea, o serie de modificari importante institutiilor deja existente in reglementarea anterioara.

A fost introdusa institutia zilelor-amenda in ceea ce priveste pedeapsa amenzii, amenda devenind o alternativa viabila la pedeapsa inchisorii, putand fi dispusa in mai multe situatii fata de reglementarea anterioara, uneori chiar cumulativ cu pedeapsa inchisorii.

Au fost introduse noi modalitati alternative la executarea pedepsei in regim de detentie, precum renuntarea la pedeapsa, amanarea pronuntarii pedepsei, suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere.

S-a realizat reducerea unor pedepse, coroborata cu o mai buna individualizare a acestora.

S-a agravat regimul sanctionator al concursului de infractiuni si al recidivei, spre exemplu, in caz de concurs de infractiuni, in privinta pedepsei principale, se aplica sistemul cumulului juridic cu spor obligatoriu si fix.

Au fost reglementate numai masuri educative pentru minori.

S-a realizat extinderea si eficientizarea pedepsei amenzii penale.

Au fost introduse noi pedepse complementare constand in: interzicerea dreptului de a se apropia de locuinta, locul de munca, scoala sau alte locuri unde victima desfasoara activitati sociale, in conditiile stabilite de instanta de judecata.

A fost regandit si redimensionat rolul serviciilor de probatiune, pe durata termenelor de incercare a diferitelor modalitati de executare, acestea urmand a avea o interventie activa si atributii sporite.

Noul Cod de procedura penala confera, pe de o parte, un cadru procesual-penal modern, apt sa asigure eficienta si celeritate procedurilor judiciare penale, iar pe de alta parte, asigura transpunerea in dreptul intern a actelor comunitare in materie.

Intrarea in vigoare a codurilor penale reprezinta indeplinirea angajamentului Romaniei fata de Uniunea Europeana, in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare. De altfel, inca din iulie 2009, Comisia Europeana recomanda intrarea rapida in vigoare a celor patru coduri, o mentiune expresa privind data de 1 februarie 2014 pentru codurile penale regasindu – se si in raportul publicat la inceputul anului trecut.

Elaborarea codurilor si pregatirea profesionala a magistratilor pentru intrarea in vigoare a noilor reglementari a necesitat, in ultima perioada, eforturi sustinute si un dialog interinstitutional permanent pentru identificarea celor mai bune solutii, astfel incat noul cadru legislativ in materie penala, procesual penala si executional penala sa fie unul modern, in acord cu standardele europene si internationale in materie.

Comentarii

comentariu

About the Author