Published On: mie, Feb 26th, 2014

INCREDIBIL Clasa zero, afacere pe Mercador

poza cosminLuni, 24 februarie, s-a dat startul inscrierilor pentru elevii de clasa zero si se va încheia vineri, 14 martie, perioada in care parintii pot completa online sau direct la scoala cererile de inscriere a copiilor.

Fiecare unitate de invatamant are arondata o circumscriptie. Intr-o prima faza, toti elevii care doresc sa se inscrie la scoala de care apartin vor fi repartizati la aceasta unitate de invatamant, iar in limita locurilor ramase libere, sunt acceptati si alti copii din alte circumscriptii.

Situatia respectiva devine profitabila pentru brailenii care isi doresc un venit suplimentar, fara sa miste vreun deget. Astfel, pentru a fi siguri de un loc la unitatea de invatamant dorita, parintii cad prada bisnitarilor.

Site-urile specializate in vanzari si inchirieri de locuinte au fost incarcate de anunturi, in care brailenii ofera parintilor interesati, posibilitatea de a-si face mutatia in circumscriptia scolara dorita, astfel locul in unitatea de invatamant fiind garantat.

Parintii care nu au posibilitati financiare se tem de faptul ca aceste practici ar putea deveni un fenomen, iar copiii lor, care nu fac parte din circumscriptia scolara dorita, vor ramane fara loc, din pricina celor care cad prada « bisnitarilor ».

‘‘ Copilul meu este repartizat la scoala din cartier, insa eu nu sunt de acord sa-mi inscriu copilul aici. Imi doresc ceva bun pentru el, motiv pentru care am decis sa il inscriu la o alta unitate de invatamant. Luni, cand fost sa depun cererea de inscriere, m-am intalnit cu o prietena care mi-a sugerat ceva, pentru a fi sigura de loc. Din cate am inteles, a gasit un anunt pe internet, in care era prezentata posibilitatea de a-ti face mutatia in circumscriptia dorita. A fost de acord cu aceasta propunere chiar daca ea nu locuieste in acea zona. Pentru asta, a platit 100 de euro si impreuna cu persoana respectiva, si-a stabilit domiciliul in circumscriptia scolii respective. Eu nu imi permit financiar asa ceva si consider ca nu este corect sa procedezi asa. Nu toata lumea are bani’’, ne-a declarat Violeta N.

Inspectoratul Scolar Braila ridica nepuntincios din umeri, motivand ca este alegerea fiecarui parinte modul in care procedeaza in aceasta situatie.

‘‘Decizia apartine in totalitate parintilor. Intr-adevar scoala studiaza adresa de domiciliu a parintilor, dar daca ei isi permit din punct de vedere financiar sa efectueze aceste demersuri, noi nu putem face nimic, este o decizie personala. Nu cred ca ne confruntam cu un fenomen de masa, astfel incat sa fie perturbat planul de scolarizare. Recomand insa parintilor sa isi inscrie copii la scolile de care apartin, pentru ca cinci ani de zile e bine sa-i duca la cea mai apropiata scoala. Ar trebui sa se gandeasca la conditiile meteo care nu sunt intotdeauna favorabile sau la costurile generate de folosirea unui mijloc de transport, propriu sau in comun’’, a precizat inspector general al ISJ Braila, Iulian Danielescu.

Se pare ca si in cazul alegerii unitatii de invatamant dorite, tot ‘‘banul are putere’’, iar cei cu o situatie financiara mai precara, sunt defavorizati fata de cei bogati.

 

Comentarii

comentariu

About the Author

-