Published On: mar, Feb 4th, 2014

IN SFARSIT: Se reinfiinteaza scolile profesionale. 11 licee brailene scot locuri pentru diplome de calificare

Share This
Tags

scoala_profesionala* Bursa de 200 de lei va fi acordata in continuare pentru toti cei trei ani de studiu  * Se organizeaza trei etape de admitere in invatamantul profesional *

Dupa mai bine de zece ani de la distrugerea invatamantului profesional de catre ministrul invatamantului din 2003, Ecaterina Andronescu, se revine la vechea forma de educare a meseriasilor. De anul viitor, scolile profesionale vor avea tot trei ani, ca inainte de 2003, urmand ca elevii sa poata continua  studiile la liceu.
Conform metodologiei elaborate de Ministerul Educatiei, in invatamantul profesional, care va incepe din clasa a IX-a in loc de X-a, se pot inscrie elevii care se afla in clasa a VIII-a si absolventii de clasa a VIII-a din seriile anterioare, se arata in metodologia de admitere.

Liceele brailene care s-au inscris la invatamantul profesional pentru anul de studii 2014-2015

Unitatile de invatamant care organizeaza invatamant profesional nu trebuie sa  aiba o baza materiala necesara desfasurarii pregatirii elevilor pentru dobandirea calificarii profesionale si resurse umane calificate, prin personal didactic propriu sau personal didactic asociat.
Invatamantul profesional cu durata de trei ani se organizeaza numai in unitatile de invatamant care au contracte incheiate cu operatorii economici sau institutii publice, contracte prin care se stabilesc obligatiile privind organizarea si desfaurarea procesului de formare pentru obtinerea calificarii profesionale a elevilor si a stagiilor de pregatire practica.

Liceele care acorda diplome de calificare in diferite specializari sunt: Colegiul Economic "Ion Ghica" – comert: receptioner si comerciant, turism si alimentatie: ospatar, vanzator, cofetar-patiser si bucatar; Colegiul Tehnic "Costin D. Nenitescu" – mecanica, electrica si industrie alimentara: brutar-patiser-preparator produse fainoase; Colegiul Tehnic "Edmond Nicolau": constructii, instalatii si lucrari publice: izolator, instalator instalatii tehnico-sanitare si de gaze, turism si alimentatie: ospatar si vanzator, industria alimentara: brutar-patiser-preparator produse fainoase; Liceul Tehnologic "Anghel Saligny": mecanica -lacatus constructii navale, sudor si mecanic auto; Liceul Tehnologic "Grigore Moisil": electromecanica-utilaje si instalatii industriale- si tamplar universal; Colegiul Tehnic "Panait Istrati": mecanica- motoare- si marinar; Liceul Tehnologic "Constantin Brancoveanu": mecanica-lacatus constructii metalice si utilaj tehnologic, electromecanica- frigotehnist- industrie textila si pielarie-croitor dupa comanda; Liceul Tehnologic "Gh.K.Constantinescu": agricultura-horticultor; Liceul Tehnologic Insuratei: electromecanica-utilaje si instalatii industriale- comert-comerciant vanzator; Liceul Tehnologic "Nicolae Oncescu" Ianca: mecanica- mecanic agricol-, agricultura-zootehnist, comert-comerciant vanzator; Liceul Tehnologic "G.Valsan" Faurei: mecanica- lacatus constructii metalice si utilaj tehnologic.

Bursa profesionala lunara pentru toti anii de studiu

Pe tot parcursul celor trei ani, elevii vor beneficia de bursa profesionala de 200 de lei lunar, acordata conform HG 1062/2012. Metodologia prevede ca elevii pot beneficia si de sustinerea financiara, stimulentele sau alte forme de sprijin acordate de partenerii de practica, daca acestea vor fi stabilite printr-un contract de practica.
In primul an, elevii vor face pregatire profesionala de baza intr-un domeniu ales, iar in urmatorii doi ani vor face pregatire profesionala generala de specialitate intr-o calificare profesionala. Intr-o clasa pot exista elevi care urmeaza cel mult doua calificari profesionale din acelasi domeniu si numai in cazuri exceptionale, cu aprobarea Ministerului Educatiei Nationale, se poate organiza o formatiune de studiu si pentru doua calificari profesionale din domenii diferite de pregatire.

Calendarul desfaurarii admiterii

In perioada imediat urmatoare, conducerile unitatilor care vor organiza scoli profesionale in anul colar 2014-2015 trebuie sa hotarasca daca vor aplica proceduri de selectie a candidatilor, iar in perioada 7-11 aprilie vor organiza „Saptamana meseriilor”, pentru a-i informa pe toti elevii de clasa a VIII-a cu privire la oportunitatile pe care le au dupa absolvirea unei astfel de forme de invatamant.
Inscrierea candidatilor se va face pe 26 i 27 mai. Intre 29 si 6 iulie se va realiza prima etapa de selectie a candidatilor, urmand ca a doua etapa de admitere sa aiba loc intre 25 iulie si 13 august. Daca vor ramane candidati nerepartizati si locuri libere, se va desfaura si o a treia etapa de inscriere, intre 25 august si 8 septembrie.

Dupa terminarea celor trei ani de invatamant de calificare, elevii vor putea contonua liceul cu program normal, vor sustine bacalaureatul si pot urma chiar si o facultate.


 

Comentarii

comentariu

About the Author

-