Published On: joi, feb. 27th, 2014

Declaratiile unui fost ministru liberal! Eugen Nicolaescu, resemnat la incheierea mandatului

eugen nicolaescuCriticat de unii, apeciat de multi, Nicolaescu s-a supus deciziei pe care Partidul National Liberal a luat-o. Ministrii liberali si-au dat demisia in masa. La final de mandat prematur, ministrul a tinut sa traga cateva semnale de alarma, dar si sa multumeasca echipei cu care a lucrat.

‘‘Astazi mi-am depus demisia din functia de ministru al Sanatatii ca urmare a deciziei Delegatiei Permanente a PNL. Este regretabil pentru cetateni in primul rand ca reformele societatii romanesti au fost blocate pentru motive politice si nu au putut produce efectele asteptate de cetateni. Politicienii trebuie sa-si aduca mai des aminte de oameni’’, a declarat Nicolaescu.

In ciuda faptului ca s-a resemnat asupra deciziei partidului, ministrul Sanatatii considera ca si-a tinut promisiunile, iar proiectele pe care si le-a propus la inceputul mandatului au prin contur.

‘‘La inceputul mandatului m-am angajat ca anul 2013 va fi anul reformei din punctul de vedere al legislatiei si ca vor fi elaborate toate marile proiecte de reforma: pachetul de baza de servicii medicale, noua lista de medicamente, proiectele pilot privind statutul spitalelor si cresterea veniturilor medicilor si echipelor medicale, malpraxisul, strategia nationala de sanatate, reorganizarea Ministerului Sanatatii si a structurilor sale de specialitate in sensul cresterii eficientei, o noua politica in domeniul medicamentului’’, a adaigat Nicolaescu.

In ceea ce priveste reforma in sanatate, fostul ministru considera ca actuala guvernare are toate parghiile necesare pentru a duce la bun sfarsit acest proiect.

 ‘‘Din acest punct de vedere, cred ca am reusit sa dau mesajul public si semnalul ca reforma sanatatii este posibila si ca eu, ca ministru si PNL avem vointa politica de a face aceasta reforma. Bazele ei legislative au fost puse, de acum inainte doar cine nu vrea sa faca reforma, n-o face’’, a adaugat Eugen Nicolaescu.

Liberalul are incredere in fortele si puterea de convingere a lui Nicolae Banicioiu, considerand ca acesta va duce mai departe proiectele importante pentru Ministerul Sanatatii.

‘‘Va reamintesc ca inainte de adoptarea OUG 2/ 2014, primul-ministru a comunicat ca mi-a fost incredintat si mandat politic pentru reforma sanatatii. Pot sa spun astazi ca la discutia din USL a participat si domnul ministru Banicioiu, ceea ce inseamna ca va prelua acest mandat si-l va duce mai departe. Sper sa se intample asa!’’, a afirmat increzator Nicolaescu.

In final, ministrul liberal a recunoscut ca sunt si alte lucruri care i-au scapat, care puteau fi facute mai bine. Cu toate astea a tinut sa multumeasca echipei alaturi de care a lucrat in acest mandat.

‘‘Sunt si lucruri pe care nu le-am reusit. Mi-as fi dorit sa putem finaliza reforma mai repede, iar efectele ei sa fie resimtite mai repede. Mi-as fi dorit sa avem mai repede noua lista de medicamente  De asemenea, mi-as fi dorit o schimbare mai profunda de mentalitate in sistemul sanitar si un management mai eficient’’, a incheiat liberalul.

Intrat in politica ca membru al PNL, Eugen Nicolaescu este desemnat de acest partid sa ocupe functiile de secretar general adjunct la Ministerul Finantelor Publice (1999-2000) si presedinte interimar al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) (1-7 iulie 2000), demisionand din ultima functie.

In mai 2008, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au inceput urmarirea penala impotriva lui Eugen Nicolaescu si a deputatului Cristian Boureanu, vicepresedinte al PD-L, pentru „abuz in serviciu contra intereselor publice”. Cei doi sunt acuzati ca, in anul 2000, pe cand erau membri in Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) de la Loteria Nationala, au aprobat un act aditional la un contract dintre Loterie si firma greceasca Intracom, care a adus companiei romanesti pagube de peste 120 de milioane de euro.

Comentarii

comentariu

About the Author