Published On: sâm, Feb 22nd, 2014

Daca USL ar fi o casnicie, PNL ar fi femeia

264931-mircea-diaconuSi nu o spunem cu rautate, femeia este cea care face cele mai multe compromisuri. O recunoaste chiar Mircea Diaconu vicepresedinte PNL, prezent la Braila pentru a-si promova noua capodopera scrisa.

Mircea Diaconu, fost senator in legislatura 2008-2012 a marturisit ca ceea ce se intampla acum la guvernare este doar repetarea istoriei, iar noi romanii, se pare ca nu vrem sa invatam din greseli.

 

Despre cariera politica a lui Mircea Diaconu

 

Mircea Diaconu este membru al Partidului National Liberal si a fost ales din partea acestei formatiuni, de pe locul 3 in circumscriptia in care a candidat, ca senator de Arges la alegerile din 2008. Din martie 2010 – Congresul ordinar PNL – vicepresedinte PNL. In trecut, a fost desemnat membru al CNA din partea Partidului Democrat. Iar mai inainte a cochetat politic cu Conventia Democratica, pentru ca mai apoi sa se alature lui Varujan Vosganian si sa intentioneze sa candideze, in 1996 la Primaria Capitalei. Din 1 mai 2012 a fost numit Ministru al Culturii.

Ca director al Teatrului Nottara, Diaconu era insa incompatibil atat cu functia de senator, functii detinute concomitent timp de 3 ani, cat si cu cea de ministru, intrucat functiile politice i-ar fi permis sa dirijeze subventii publice catre institutia pe care o conduce. Agentia Nationala de Integritate, o institutie infiintata in Romania pentru a combate asemenea cazuri de conflict de interese, i-a contestat de aceea mandatul in instanta. Diaconu nu s-a prezentat la termenele de judecata, iar Inalta Curte de Casatie si Justitie a constatat si ea incompatibilitatea, el renuntand la locul din Guvern. Desi incompatibilitatea a fost decisa de instanta suprema inca din iunie, Senatul nu a luat act de ea pana in decembrie, mandatul lui Diaconu incetand abia cu cateva zile inainte de expirarea lui, actiune comentata de specialisti in drept ca o sfidare si o imixtiune din partea legislativului fata de puterea judecatoreasca, intrucat organisme oficiale ale Senatului l-au asigurat pe Diaconu ca nu este incompatibil.

 

Diaconu: ‘‘ Nu exista tabara Tariceanu’’

 

In cadrul conferintei de presa, Diaconu a fost intrebat daca animozitatile din sanul PNL continua in ceea ce priveste tabara membrilor care il sustin pe Calin Popescu Tariceanu.

‘‘PNL Braila ramane pe pozitii si am fost parte din luarea deciziilor actuale, atata timp cat PNL Braila a avut un reprezentant, adica eu, in Biroul Permanent National, iar discutii despre sustinerea unui alt coleg nu au existat’’ s-a grabit sa sustina senatorul Catalin Boboc, in ciuda faptului ca surse din cadrul PNL isi aratau afinitatea catre fostul presedinte.

Mircea Diaconu a venit si cu explicatii pe acest subiect: ‘‘Nu exista tabara Tariceanu, este un produs inventat! Daca ar exista aceasta tabara s-ar vedea la vot. Atunci cand se reuneste biroul si se dezbat anumite probleme ar exista un procent care ar scadea sau ar creste, in functie de simpatizantii acestei taberi. Dar nu exista! Cand s-a discutat la ultimul Birou aceasta problema acuta, au fost trei optiuni pe masa, trei grade diferite de abordare a acestei probleme. Una din optiuni a fost cea a domnului Tariceanu si a primit un sigur vot. Deci unde este tabara Tariceanu?’’

 

In casnicia USL, PSD canta

 

Mircea Diaconu a facut o comparatie intre USL si o casnicie. Atunci cand unul din ei se intinde mai mult decat il tine plapuma, celalalt ramne cu un colt. La un moment dat, lucrurile trebuie sa revina la normal. Liberalilor le-a luat un an si trei luni pentru a-si revendica drepturile din alianta, drepturi pentru care sunt acuzati acum, cu riscul de a iesi de la guvernare.

In cadrul Biroului Permanent National s-au discutat trei optiuni. Prima ar fi fost de supunere in fata PSD-ului si implicit in fata premierului Victor Ponta. In unanimitate aceasta propunere nu a trecut.

A doua optiune si cea adoptata de liberali a fost de a pastra intelegerile initiale ale PNL-ului, cu tot cu numiri de ministrii.

‘‘Incercam sa-i acordam circumstante premierului, insa nu ii fac bine. Restructurarea Guvernului trebuie facuta in minus, nu in plus. Remanierea este cea care ne-am asumat-o’’, a declarat senatorul Catalin Boboc.

Data programata pentru restrangerea Guvernului este 15 iunie 2014.

Comentarii

comentariu

About the Author