Published On: lun, Feb 17th, 2014

Bursele medicilor rezidenti intarzie. Ce spune Ministerul Sanatatii

medici

Medicii rezidenti sunt purtati cu vorba de pe o zi pe alta. Desi Guvernul le-a promis in repetate randuri ca din ianuarie le va da cate 150 de euro pe luna, abia spre sfarsitul lunii ar putea sa primeasca acesti bani. Insa nici aceasta promisiune nu este batuta in cuie. Pana sa-si vada bursele speciale, medicii rezidenti trebuie sa se multumeasca cu salariile la limita subzistentei.

Peste 14 mii de medici rezidenti care lucreaza in spitalele din intreaga tara asteapta sa primeasca bursa promisa de Guvern la sfarsitul anului trecut. In valoare de 670 de lei, aceasta va completa salariul pe care il incaseaza medicii in prezent.

In tara noastra, salariile rezidentilor pornesc de la 970 de lei si ajung la 1.407 de lei. De luna aceasta, practic ei ar urma sa primeasca in total intre 1.640 de lei si 2.077 de lei.

Romania va ramane insa in continuare tara care isi plateste medicii cu cele mai mici salarii din Europa. Un rezident francez castiga 1.200 de euro iar unul belgian 1.700 de euro.

Bursele promise de Guvern vor fi virate de-abia la sfarsitul lunii, anunta ministerul Sanatatii. Asta pentru ca autoritatile trebuie sa stabileasca exact cine primeste bursa. De ea vor beneficia doar cei care incaseaza salarii brute mai mici de trei mii de lei. Ministerul mai are de rezolvat o problema. Deocamdata institutia poate plati bursele doar pentru rezidentii care lucreaza in spitalele aflate in subordinea Ministerului Sanatatii.

Cadrul legal prin care poate fi achitata bursa medicilor care lucreaza in retelele sanitare care apartin de alte ministere nu a fost pus inca la punct. 


 

 

Comentarii

comentariu

About the Author

-