Published On: mar, Feb 4th, 2014

Amenzi de 2500 lei pentru angajatorii care nu respecta conditiile de iarna

circulatieIn perioadele cu temperaturi extreme scazute, angajatorii trebuie sa asigure masuri minimale pentru protectia persoanelor incadrate in munca, in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.99/2000 si a Normelor Metodologice de aplicare a prevederilor O.U.G. nr.99/2000 aprobate cu H.G. nr.580/2000.

Temperaturi scazute extreme sunt considerate temperaturile sub minus 20°C sau cand indicele de racire scade sub pragul valoric de minus 32, temperatura exterioara corelata cu viteza vantului.

In perioadele cu temperaturi scazute extreme angajatorii trebuie sa asigure urmatoarele masuri minimale pentru mentinerea starii de sanatate a salariatilor care lucreaza in aer liber: distribuirea de ceai fierbinte in cantitate de 0,5-1litru/persoana/schimb; acordarea de pauze pentru refacerea capacitatii de termoreglare, scop in care se vor asigura spatii fixe sau mobile cu microclimat corespunzator; asigurarea echipamentului individual de protectie.

Angajatorii care nu pot asigura conditiile de mai sus, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor, vor lua masurile dispuse in Ordonanta de urgenta nr. 99/2000 reducerea programului de lucru, intreruperea colectiva a lucrului cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta, potrivit prevederilor legale.

Pentru prevenirea unor imbolnaviri determinate de munca in conditii de temperaturi extreme se va controla: asigurarea de catre angajator a examenului medical la angajare si a controlului medical periodic, urmarind depistarea precoce a contraindicatiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scazute; asigurarea primului ajutor si a transportului la cea mai apropiata unitate sanitara a persoanelor afectate; trecerea, dupa posibilitati, in alte locuri de munca sau reducerea programului de munca pentru persoanele cu afectiuni, care au contraindicatii privind munca la temperaturi extreme.

Incalcarea prevederilor Ordonanta de urgenta nr. 99/2000 se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 2.500 lei.

Comentarii

comentariu

About the Author