Published On: lun, Ian 13th, 2014

Vrei sa studiezi in UE? Vezi aici tabloul de bord!

studentiTabloul de bord privind mobilitatea vizeaza toate cele 28 de state membre ale UE, precum si Islanda, Liechtenstein, Norvegia si Turcia. El reprezinta o prima imagine de ansamblu a factorilor inclusi in recomandarea Consiliului din 2011 privind mobilitatea in scop educational si va constitui o baza pentru viitoarele monitorizari realizate in comun la nivelul UE, urmatoarea actualizare fiind planificata pentru 2015.

Tabloul de bord privind mobilitatea a fost elaborat de reteaua Eurydice, in stransa colaborare cu Comisia Europeana si cu un grup consultativ de experti din statele membre. Eurydice este o retea de unitati nationale, coordonata de Agentia Executiva pentru Educatie, Audiovizual si Cultura (EACEA), care ofera informatii si analize privind sistemele si politicile europene de educatie.

Transferabilitatea ajutoarelor pentru studenti, care le permite acestora sa primeasca burse publice si imprumuturi in alta tara, in aceleasi conditii ca si cand ar studia in tara de origine. Bursele si imprumuturile pentru studenti sunt transferabile in partea flamanda si germanofona a Belgiei, in Cipru, Luxemburg, Slovenia, Finlanda si Suedia. In schimb, cele mai restrictive sisteme de sprijin financiar pentru studenti se gasesc in partea francofona a Belgiei, in Bulgaria, Republica Ceha, Grecia, Croatia, Lituania, Romania si Slovacia.

Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret, a declarat: „Studiile si cursurile de formare in strainatate reprezinta o metoda excelenta de a dobandi experienta si competente pretioase. Iata de ce UE a crescut considerabil finantarea pentru mobilitate in cadrul noului program Erasmus+. Tabloul de bord privind mobilitatea ne permite sa vedem pentru prima data in ce masura statele membre creeaza un mediu favorabil mobilitatii studentilor, precum si aspectele care ar putea fi imbunatatite”.

Tabloul de bord privind mobilitatea se concentreaza asupra a cinci factori-cheie care influenteaza motivatia tinerilor si capacitatea lor de a studia sau de a urma cursuri de formare in strainatate. Studiul arata ca acesti factori variaza semnificativ de la un stat membru la altul si ca nicio tara nu detine scoruri ridicate cu privire la toate masurile legate de „mediul favorabil mobilitatii.

Comentarii

comentariu

About the Author