Published On: mie, Ian 15th, 2014

Vrei sa pleci in Turcia? Vezi aici ce documente trebuie sa ai la tine!

TiruriMinisterul Transporturilor informeaza transportatorii ca s-a ajuns la o intelegere cu autoritatile de control din Turcia, care au decis sa revizuiasca masurile drastice introduse la frontiera. In urma numeroaselor intalniri si interventii ale oficialilor romani catre autoritatile turce, oficialii din aceasta tara au transmis Ministerului Transporturilor ca, in cazul in care transportatorii romani nu poseda documente valabile de intrare pe teritoriul Turciei, soferii de TIR nu vor fi amendati imediat. Acestia au posibilitatea sa astepte transmiterea documentelor corespunzatoare sau scurgerea perioadei minime de timp stabilita de partea turca pentru accesul autorizatiilor CEMT pe teritoriul lor.

In aceeasi adresa, partea turca mentioneaza ca doreste sa participe, in cursul acestui an, la lucrarile comisiei mixte rutiere care urmeaza sa se organizeze in Romania. Cu aceasta ocazie, MT doreste sa invite la lucrarile comisiei mixte uniunile si asociatiile profesionale precum si reprezentati ai societatii civile care pot sprijini demersurile reprezentantilor MT in negocierile care vor avea loc in acest cadru.

Dupa ce Turcia a introdus o serie de conditii cu caracter restrictiv privind accesul operatorilor de transport romani pe teritoriul acestui stat, Ministerul Transporturilor a luat masura introducerii, pe baza de reciprocitate, incepand cu data de 22 noiembrie 2013, in procedura de control a traficului derulat de transportatorii turci pe teritoriul Romaniei, a acelorasi cerinte ca cele impuse carausilor romani de catre autoritatile turce. Consecvent politicii de transparenta, Ministerul Transporturilor a explicat reprezentantilor Turciei in Romania, ca barierele introduse de partea turca carausilor romani se rasfrangeau negativ asupra comertului bilateral, iar decizia partii romane a fost consecinta directa si  perfect justificata a masurilor introduse de partea turca.

In conditiile in care au existat unele temeri ale uniunilor si asociatiilor profesionale privitoare la repartizarea, in timp util, a autorizatiilor CEMT, precizam faptul ca Ministerul Transporturilor a elaborat, in data de 3 decembrie 2013, Ordinul de repartizare a acestor autorizatii. Dupa respectarea etapelor si termenelor impuse in Ordinul mentionat, incepand cu 24 decembrie 2013 autorizatiile CEMT au fost pregatite pentru a fi repartizate operatorilor de transport interesati. Pana in acest moment, impreuna cu CNMSI, a fost repartizat un numar de aproximativ 1.000 autorizatii CEMT, din totalul celor 1.702 autorizatii pe care le-a primit Romania pentru anul 2014. Precizam faptul ca in anul 2014 transportatorii romani au la dipozitie, in plus fata de anul 2013, un numar de aproximativ 700 autorizatii CEMT, autorizatii care permit efectuarea, suplimentara, a unui numar de minim 8.000 transporturi internationale TIR in si dinspre Turcia.  

Comentarii

comentariu

About the Author