Published On: lun, Ian 6th, 2014

VIDEO: Sute de braileni au participat la Boboteaza

DSC01328Bogdan Vasiliu din nou campion pentru prinderea crucii

Astazi, ca in fiecare an, brailenii au participat la festivitatile prilejuite de marea sarbatoare a Sfantului Ioan Botezatorul. Manifestarile au debutat la Catedrala “Nasterea Domnului” si au continuat pe Faleza Dunarii. Sute de braileni au indurat frigul de afara pentru a primi binecuvantarea crestina dar si pentru a intra in posesia unei sticlute cu agheazma. Printre brailenii prezenti la manifestari s-au numarat si personalitati publice locale.

Primarul muncipiului Braila, Aurel Simionescu, presedintele Consiliului Judean, Gheorghe Bunea Stancu, consilieri locali si judeteni, parlamentari si autoritati locale, toti au luat parte la slujba religioasa, in speranta unui an mai bun.

La putin timp dupa ora 11:00, Inaltpreasfintitul Casian Craciun a inmuiat crucea si busuiocul in agheazma pregatita in cazane, pe faleza Dunarii si i-a botezat pe cei prezenti. In tot acest timp, cei sapte braileni inscrisi la concursul pentru prinderea crucii de lemn se pregateau sa sara in apele reci ale Dunarii. La 12:00 s-a dat startul mult-asteptatului concurs.

7 braileni s-au aruncat in Dunare

Odata ajuns pe vapor, Inaltpreasfintitul Casian Craciun insotit de presedintele Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu si primarul Aurel Simionescu, au continuat slujba de sfintire a apelor Dunarii, aruncand in final crucea in apa sub aplauzele brailenilor aflati pe mal. Cei sapte tineri curajosi s-au intrecut printre valuri, insa, si de aceasta data, cel mai rapid inotator s-a dovedit a fi Bogdan Vasiliu.

Revendicarea crucii pare sa-i fi adus noroc financiar braileanului in varsta de 32 de ani, acesta marturisind ca a vandut cateva din crucile castigate in anii precedenti omului de afaceri Gigi Becali. Intrebat daca si de aceasta data crucea pe care a prins-o va ajunge in mainile miliardarului, Bogdan s-a rusinat de reporteri si nu a mai raspuns la nicio intrebare.

“Imi doresc sanatate si fericire. Altceva nu am nevoie. Anul trecut nu am participat pentru ca am fost plecat din tara. Mi-am promis ca de fiecare Boboteaza ma voi arunca in Dunare dupa cruce, daca voi fi acasa!”, a declarat Bogdan Vasiliu.

Autoritatile locale s-au rugat pentru sanatate si un an mai bun

Atat la slujba religioasa cat si pe malul Dunarii au fost prezenti parlamentari braileni, consilieri locali si judeteni, dar si autoritati publice locale. Daca presedintele Consiliului Judetean si primarul le-au urat brailenilor sanatate si bucurii, consilierul judetean PNL Cristian Ancuta, si-a adus cei doi copii pentru a saruta crucea si a primi binecuvantarea Inaltpreasfintitului Casian Craciun.

La manifestari au participat deputatul PNL Vasile Varga, deputatul PSD Marian Dragomir, deputatul PP-DD Marioara Nistor, alaturi de consilieri locali si judeteni.

Prinderea crucii – semnificatii si obiceiuri

Sarbatoarea este numita si „Epifanie” sau „Teofanie”, in greaca – „aratare” sau „descoperire a lui Dumnezeu”, deoarece atunci s-au deschis cerurile, Duhul Sfant s-a pogorat sub forma unui porumbel deasupra capului lui Iisus si s-a auzit vocea Tatalui: „Acesta este Fiul Meu preaiubit, intru Care am binevoit”. Asadar, manifestarea Sfintei Treimi, simultan cu marturisirea de catre Dumnezeu Tatal a naturii divine a lui Iisus.

Afundarea lui Iisus in apa semnifica ingroparea vechiului Adam, degradat de pacat si renasterea Omului. Ea prefigureaza moartea, ingroparea si Invierea lui Hristos. De aceea, icoanele cu Botezul arata malurile Iordanului inalte, ca un mormant. Agheasma mare de la Boboteaza se ia din 6 pana in 14 ianuarie si in post, dimineata, pe nemancate.

“Cel care prinde crucea va avea noroc in anul care urmeaza, va fi binecuvantat si sanatos”, a declarat Inaltpreasfintiul Casian Craciun.

Traditionalul ceremonial al recuperarii crucii de Boboteaza din apele Dunarii care are loc la Braila se face dupa reguli speciale. Cei care vor sa se inscrie in competitie trebuie sa aiba analizele la zi, sa nu sufere de afectiuni cardiace si sa ataseze la cerere rezultatul analizei EKG, eliberat de un medic specialist. 

 

Comentarii

comentariu

About the Author

-