Published On: vin, Ian 24th, 2014

VIDEO: “Mica Unire”, sarbatorita cu spectacole si depuneri de coroane !

unireaUnirea Principatelor Romane cunoscuta ca Mica Unire a avut loc la jumatatea secolului al XIX-lea si reprezinta unificarea vechilor state Moldova si Tara Romaneasca. Unirea este strans legata de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza si de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 in Moldova si la 24 ianuarie 1859 in Tara Romaneasca. Totusi, unirea a fost un proces complex, bazat pe puternica apropiere culturala si economica intre cele doua tari. Procesul a inceput in 1848, odata cu realizarea uniunii vamale intre Moldova si Tara Romaneasca, in timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu. Deznodamantul razboiului Crimeii a dus la un context european favorabil realizarii unirii. Votul popular favorabil unirii in ambele tari, rezultat in urma unor Adunari Ad-hoc in 1857 a dus la Conventia de la Paris din 1858, o intelegere intre Marile Puteri prin care se accepta o uniune mai mult formala intre cele doua tari, cu guverne diferite si cu unele institutii comune. La inceputul anului urmator, liderul unionist moldovean Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domnitor al Moldovei si Tarii Romanesti, aducandu-le intr-o uniune personala. In 1862, cu ajutorul unionistilor din cele doua tari, Cuza a unificat Parlamentul si Guvernul, realizand unirea politica. Dupa inlaturarea sa de la putere in 1866, unirea a fost consolidata prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, iar constitutia adoptata in acel an a denumit noul stat Romania.

 

In Braila autoritatile au sarbatorit Mica Unire

 

Manifestarile au inceput de la ora 10.00 cand brailenii au fost asteptati in sala de spactacole a Casei Tineretului pentru a da startul festivitatilor organizate la implinirea a 155 de ani de la Unirea Principatelor Romane.

Prezentatorii Wanessa Radu si Jarcu Zane au intretinut atmosfera pe parcursul intregului spectacol, momentul fiind urmat de o slujba religioasa la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Autoritatile locale, partidele politice si organizatiile locale au depus pe rand coroane de flori, dupa care s-au incins in Hora Unirii.

Zeci de scolari au depus flori, iar brailenii prezenti s-au intrecut in pasi de dans formand la un moment dat o hora mai mica, in centrul celei alcatuite din autoritati.

 

Comentarii

comentariu

About the Author