Published On: vin, Ian 24th, 2014

UNBR doreste impartirea avocatilor in 4 categorii de competenta profesionala. Cum au reactionat avocatii braileni

Share This
Tags

prodecan barou brailaUniunea Nationala a Barourilor din Romania a transmis catre toate barourile din tara solicitarea de a-si exprima punctul de vedere cu privire la initiativa pe care UNBR o are cu privire la modificarea competentelor profesionale ale avocatilor. Comisia constituita de Consiliul UNBR propune impartirea avocatilor in trei categorii, pe langa avocatii stagiari. Astfel vor exista avocati  definitivi: cei care vor putea pune concluzii doar la judecatorii si tribunale, cei care vor putea pune concluzii si la instantele curtilor de apel, si – categoria cea mai "avansata" – cei care vor putea pune concluzii la toate instantele, inclusiv la Inalta Curte de Casatie si Justitie si Curtea Constitutionala a Romaniei.

Un avocat va putea pune concluzii la curtile de apel daca are o vechime neintrerupta in profesie de cel putin 3 ani de la dobandirea calitatii de avocat definitiv, iar la ICCJ si CCR doar dupa o vechime de 5 ani, a doua conditie fiind aceea de a se inscrie si a fi declarat admis la un examen de dobandire a dreptului de a pune concluzii la aceste instante superioare.

Barourile ar trebui sa-si exprime punctul de vedere al membrilor referitor la aceste propuneri pana cel tarziu pe data de 28 ianuarie 2014, astfel incat Comisia Permanenta a U.N.B.R. din 31 ianuarie 2014 sa finalizeze proiectul in raport de optiunea de politici profesionale de perspectiva agreata de Corpul profesional al avocatilor.

Prodecanul Baroului Braila, avocatul Cristian Chirila: "Impartirea in categorii de competenta profesionala incalca dreptul avocatilor de a profesa!"

Recentele propuneri inaintate de Consiliul UNBR barourilor din tara, in legatura cu impartirea avocatilor in categorii de competenta profesionala, pe baza de examen, au declansat si la Braila un val de nemultumiri, majoritatea membrilor baroului declarandu-se fatis impotriva acestora.

Saptamana aceasta, avocatii braileni au comentat indelung, pe holurile Palatului de Justitie, propunerile UNBR, exprimandu-si deschis dezacordul si solidarizandu-se cu ceilalti membri ai barourilor din tara, care se opun modificarii art. 23 si 24 din Legea nr. 51/1995.

Avocatul Bogdan Botea, membru in Comisia de disciplina a Baroului Braila, avocat definitiv din iulie 2000, a declarat: "Sunt de parere ca noua reglamentare propusa de Consiliul UNBR nu va putea fi aplicata avocatilor care au intrat deja in profesie, intrucat ar insemna ca produce efecte retroactiv.  Pe de alta parte, modul de organizare a examenului pentru dobandirea dreptului de a pune concluzii la Curtile de Apel si Inalta Curte de Casatie si Justitie este defectuos, intrucat nu Consiliul UNBR ar trebui sa se ocupe de organizarea examenului, ci o structura externa UNBR".

Avocatul Cristian Chirila, avocat definitiv din ianuarie 2000, a tinut sa precizeze: "Colegii mei sunt intru totul de acord cu nemultumirile colegilor din tara, in legatura cu propunerile inaintate de UNBR. Un drept castigat prin examen nu poate fi ingradit. Am sustinut un examen de definitivat, avem o vechime in profesie care ne da dreptul sa punem concluzii la Curtile de Apel, Inalta Curte de Casatie si Justitie si Curtea Constitutionala, astfel ca aceste propuneri incalca dreptul avocatilor de a profesa".

Multi alti avocati braileni, majoritatea tineri, si-au exprimat dezacordul fata de propunerile Consiliului UNBR de modificare a art. 23 si 24 din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, republicata.   

Comentarii

comentariu

About the Author

-