Published On: Soare, Ian 5th, 2014

Sfaturi pentru protejarea copilului de partea intunecata a Internetului

copiiLumea virtuala asa cum si lumea reala are partile sale bune si mai "intunecate". Atata timp cat internetul ofera beneficii copiilor si adolescentilor, nu este exclusa si influentarea negativa a acestora prin diverse site-uri cu continut mai mult sau mai putin destinat acestei categorii de varste.

7 sfaturi de securitate pentru protejarea copiilor in mediul online: 

1. Cel mai simplu mod de a fi atent la comportamentul online e supravegherea monitorului. Amplasati calculatorul familiei intr-un loc de unde puteti vedea ce se intampla pe ecran.
2. Stabiliti reguli clare cand vine vorba de folosirea calculatorului, tabletei si a telefonului de catre copii: timp petrecut, expunerea pericolelor online, diferenta dintre activitatile scolare si cele recreative (online sau offline). 
3. Daca utilizati acelasi computer, creati un cont de utilizator special pentru copilul dumneavoastra. Astfel veti putea stabili aplicatiile la care are acces, veti putea bloca site-urile daunatoare si veti putea crea un mediu prietenos cu cei mici. 
4. Sfatuiti-va copiii sa nu raspunda la mesaje spam, la hartuiri de tip cyber-bullying sau mesaje cu continut obscen sau agresiv. Dincolo de agresiunea mesajelor, ele pot contine virusi sau aplicatii daunatoare. 
5. Atunci cand credeti ca cei mici au ajuns la varsta potrivita pentru a avea un profil pe retele sociale, ajutati-i sa isi seteze optiunile de securitate. Incurajati-i sa limiteze numarul de informatii publicate online si sa nu accepte prietenia unor oameni pe care nu ii cunosc si in viata de zi cu zi. 
6. Sfatuiti-i pe copii sa fie atenti cand se joaca pe telefon sau tableta si sa aiba grija la aplicatiile instalate. Unele jocuri aparent inofensive contin reclame agresive (adware) si virusi capabili sa trimita mesaje la numere cu supra-taxa si sa acceseze informatii confidentiale stocate in telefon. 
7. O aplicatie de control parental va usureaza mult munca de parinte. Automatizarea poate fi o solutie pentru controlarea activitatii on-line a tinerilor. Controlul parental include facilitati de recunoastere a site-urilor pentru adulti, precum si a celor care contin violenta, rasism etc., cu ajutorul unui proces rafinat de „blacklisting“ (selectie a site-urilor daunatoare). In functie de varsta copiilor, parintii pot bloca paginile web folosind filtre speciale. 
Site-urile sunt scanate si clasificate in mai multe categorii, iar cele periculoase sunt blocate in mod automat. Setarea accesului la anumite categorii este flexibila si poate fi modificata si de parinti. De exemplu, la varsta de 5 ani copilul nu are voie sa acceseze categoria “news”, dar de la 14 ani li se poate permite accesul.

Comentarii

comentariu

About the Author

-