Published On: mie, Ian 22nd, 2014

Schimbari majore atat pentru elevi cat si pentru profesori in 2014

Share This
Tags

Elevi*Notele obtinute de elevi în timpul anului scolar devin mai putin importante la admiterea lor la facultate sau la liceu * Simulare de bacalaureat si la clasa a IX-a * Titularizarea se poate face în sase ani de la obtinerea notei 7,00 la concurs *

Anul 2014 aduce cateva schimbari semnificative atat pentru elevii care sustin admiterea la liceu si la facultate, cat si pentru cadrele didactice care se prezinta la concursul de ocupare a posturilor în învatamant.

Notele din scoala, mai putin importante

Începand din 2014, în calcularea mediei de admitere în liceu, media de la evaluarea nationala va reprezenta 75 la suta, fata de 50 la suta în anii trecuti, scazand astfel la 25 la suta ponderea notelor din ciclul gimnazial.
Tot din 2014 se modifica si cadrul general privind admiterea în învatamantul superior si nu vor mai fi luate în calcul notele din liceu. Pana acum, luarea în calcul a notelor din liceu era lasata la latitudinea facultatilor. Profesorii universitari, dar si cei din preuniversitar sunt multumiti de faptul ca admiterea nu mai depinde în asa mare masura de notele obtinute de elevi la clasa, întrucat experienta din ultimii ani a demonstrat ca evaluarea nu este obiectiva.
Printre schimbarile anuntate anul trecut se numara si impunerea unei medii minime, de 5,00, pentru admiterea la liceu, începand din 2015. Cei care nu obtin minim 5,00 vor putea urma cursurile unei scoli profesionale, care va dura trei ani, nu doi ca în prezent.
Anul 2014 aduce pentru prima data simularea examenului de bacalaureat pentru elevii clasei a XI-a, introdusa de ministrul Educatiei, Remus Pricopie. Conform informatiilor primite de la Inspectoratul Scolar Judetean, simularile la clasele a XI-a si a XII-a se vor organiza prin luna aprilie.

Încep evaluarile nationale din doi în doi ani

Tot din 2014, vor avea loc evaluari la clasele a II-a, a IV-a si a VI-a. Legea educatiei nationale prevede introducerea a trei noi evaluari la nivel national, cu subiecte unice: la finalul claselor a II-a (scris-citit si matematica), a IV-a (limba romana – întelegerea textului scris si matematica) si a VI-a (doua probe transdisciplinare: limba romana si limba moderna I, matematica si stiinte). Pana în prezent, aceste evaluari s-au facut în sistem pilot, pe un esantion de scoli.

Profesorii suplinitori calificati dau examen la sase ani

Din 2014, cadrele didactice netitulare calificate care obtin la concursul pentru ocuparea unui post în învatamant cel putin nota 7,00 au posibilitatea sa se titularizeze timp de sase ani. Pana în prezent, rezultatul la concursul de titularizare era valabil doar trei ani, iar concursul trebuia sustinut din nou, daca nu erau disponibile posturi în acest interval. În anii anteriori, titularizarea se dadea anual, daca profesorii nu obtineau minim 7,00 la concurs.

Din 2019, examene cu probe interdisciplinare

Totodata, Ministerul Educatiei a anuntat la sfarsitul anului trecut ca evaluarea nationala, admiterea la liceu si bacalaureatul vor fi date, din 2019, dupa modelul testelor PISA, probele fiind interdisciplinare.
Reglementarea se va aplica elevilor care intra în clasa a V-a, respectiv, în clasa a IX-a, în anul scolar 2015-2016, care vor fi pregatiti din timp pentru acest tip de examene.

 

 

Comentarii

comentariu

About the Author

-