Published On: mie, Ian 29th, 2014

Profesorii, bulversati de decontarea navetei

PARTENE ptr netVesti proaste pentru profesorii care fac naveta intre localitatea de domiciliu si locul de munca, adica scoala. Banii pe care ii cheltuie pe drum nu vor mai fi decontanti in totalitate. Cel putin asa reiese dintr-o anexa a Legii bugetului de stat pe 2014 in care se stipuleaza ca „se pot deconta cheltuielile cu naveta cadrelor didactice, pe perioada cursurilor, in limita distantei de 50 de km si in limita sumei de 26 lei/cadru didactic/luna pentru distanta de 3 km. Pentru distantele ce depasesc 3 km, pana la 50 km suma de 26 lei/cadru didactic se suplimenteaza cu 2 lei pentru fiecare kilometru”. Confuzia este si mai mare, sursa indicata fiind „economiile inregistrate de unitatile de invatamant preuniversitar de stat” care „pot deconta cheltuielile cu naveta”. Oricum sumele, asa cum au fost calculate de catre finantisti, nu acopera nici macar jumatate din costurile reale cu naveta pentru ca, transportatorii au crescut din ce in ce mai mult pretul abonamentelor, in unele cazuri acesta reprezentand mai mult de jumatate din salariul unui profesor debutant.

„La momentul actual suntem in instanta pentru astfel de plati care nu s-au onorat. Legea 1 vine si confirma ca aceste cheltuieli pentru naveta personalului didactic, provin din cota nationala de TVA si fac parte din anexa cheltuielilor complementare pentru sistemul educational”, a declarat Valeriu Partene, presedintele SIB.

Profesorii sunt nemultumiti de noua modalitate prin care se va realiza decontarea navetei. Astfel, dascalilor li se va deconta naveta ca in cazul elevilor, respectiv o treime din valoare.

Cei care au sesizat problema au fost sindicalistii din invatamant care spun ca acest document intra in conflict cu Legea Educatiei care stipuleaza clar ca naveta trebuie platita din bugetele locale si nu din economiile facute de scoli.

„Acum apare in legea bugetului de stat al anului 2014, undeva intr-un subsol de pagina, la unul din articole, ideea ca modalitatea de decontare a cheltuielilor de transport pentru cadrele didactice sa aiba acoperirea procedeului care s-a legiferat deja pentru elevi. Adica, sa decontam cadrului didactic pentru primii 3 km, 26 de lei si dupa aceea cate 2 lei pana la 50 km. Sa-i decontam cadrului didactic doar pentru perioada cursurilor. Ori scoala nu se inchide cand s-au terminat cursurile elevilor si sa decontam cadrelor didactice doar pana la distanta de 50 de km”, a adaugat Valeriu Partene.

Mai mult, legea prevede ca decontarea sa fie facuta pe perioada in care se tin cursurile, ori se stie clar faptul ca profesorii nu iau vacanta in lunile in care elevii stau acasa.

 

Comentarii

comentariu

About the Author