Published On: mar, Ian 21st, 2014

Pompierii la raport! CJSU a prezentat situatia pe anul 2013

isuActivitatea Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta s-a desfasurat sub directa conducere si coordonare a Prefectului judetului Braila si a urmarit realizarea principalelor atributii care decurg din normele legale, cu accent pe intarirea capacitatii organizatorice si de interventie pentru gestionarea situatiilor de urgenta produse in zona de competenta.

In anul 2013 au fost emise un numar de 36 ordine ale prefectului pe linia prevenirii si gestionarii situatiilor de urgenta, iar Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta, in scopul indeplinirii atributiilor ce ii revin, s-a intrunit in doua sedinte ordinare si 16 sedinte extraordinare, in cadrul carora au fost adoptate 15 hotarari.

Referitor la prevenirea incendiilor de vegetatie uscata si miriste prin aplicarea masurilor specifice necesare, a fost emis Ordinul Prefectului nr. 84 din 06 martie 2013, care a fost difuzat tuturor comitetelor locale pentru situatii de urgenta si a avut loc o sedinta extraordinara a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, in urma careia a fost adoptata Hotararea nr. 2 din 07 martie 2013.

Numarul incendiilor de vegetatie uscata a inregistrat o scadere in anul 2013 (100 incendii) fata de anul 2012 (210 incendii).

Conform prevederilor Ordinului Prefectului nr. 91 din 15.03.2013, reprezentanti ai unitatilor administrativ-teritoriale riverane cursurilor de apa din judet si din cadrul Directiei Silvice Braila, au verificat in perioada 15.03 – 10.05.2013 situatia perdelelor forestiere si existenta depozitelor de deseuri si de material lemnos pe malurile si in albiile cursurilor de apa.

 

Pregatirea administratiei publice

 

Activitatea de pregatire in domeniul situatiilor de urgenta in anul precedent s-a desfasurat in conformitate cu „Planul de pregatire in domeniul situatiilor de urgenta pentru anul 2013”,  aprobat de prefectul judetului Braila si avizat pe linie de specialitate de Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta.

La cursurile organizate in cadrul Centrului National de Perfectionare a Pregatirii pentru Managementul Situatiilor de Urgenta Ciolpani au participat 4 sefi de serviciu din 4 planificati, iar la Centrul Zonal de Perfectionare a Pregatirii pentru Managementul Situatiilor de Urgenta Bacau a participat un sef de serviciu, din unu planificat.

Trimestrial, la sediul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Dunarea” al judetului Braila au fost organizate si desfasurate convocari de instruire cu sefii serviciilor voluntare pentru situatii de urgenta, urmarindu-se informarea participantilor asupra riscurilor cuprinse in Catalogul riscurilor, atributiunile acestora pentru gestionarea situatiilor de urgenta la nivel local si mijloacele specifice de informare preventiva a cetatenilor.

De asemenea, au fost desfasurate instruiri cu personalul de specialitate de la institutii publice, operatori economici si servicii publice deconcentrate cu atributii in domeniul protectiei civile.  

In perioada analizata s-au desfasurat 22 exercitii de alarmare publica la care au participat atat voluntari din cadrul serviciilor voluntare pentru situatii de urgenta cat si populatia neincadrata in munca.

 

Raportul institutiilor din cadrul CJSU

 

S-au identificat persoanele din mediul rural care fac dializa si persoanele cu diabet zaharat insulino – dependent, cu scopul de a se interveni rapid in cazul fenomenelor meteo extreme, in vederea accesului la tratamentul necesar.

De asemenea au fost supravegheate din punct de vedere epidemiologic centrele sociale de gazduire pentru persoane fara adapost, neidentificandu-se cazuri de boli transmisibile.

Din localitatile cu risc de inundatii, riverane Dunarii, au fost recoltate 22 probe de apa de fantana si foraje (puturi forate), care au fost analizate bacteriologic si chimic. Rezultatele tuturor probelor efectuate au fost necorespunzatoare.

Mentionam ca neconformitatile nu s-au datorat precipitatiilor si infiltratiilor in apa de fantana sau de foraj.

In perioada de canicula, au fost centralizate si raportate la Ministerul Sanatatii si Centrului Operativ pentru Situatii de Urgenta date cu privire la numarul persoanelor cazute in strada, numarul deceselor prin hipertermie, punctele de prim ajutor, solicitarile la Serviciul de Ambulanta Judetean.

Focarul de hepatita acuta virala tip A, din satul Corbu Nou, comuna Maxineni,  cu debut in 10.09.2013, a fost raportat catre Institutia Prefectului judetului Braila si UAT Maxineni in data de 24.10.2013. In vederea prevenirii extinderii focarului, pe langa specialistii Directiei de Sanatate Publica, a fost implicata si Autoritatea publica locala prin asistentul comunitar, conducerea unitatilor de invatamant si medicul de familie din localitate. Pana la sfarsitul anului 2013, in focar s-au inregistrat 28 cazuri confirmate si s-au vaccinat 148 persoane contacte.

Cazurile de meningita cu virus West Nile au fost aduse la cunostinta Institutiei Prefectului judetului Braila si UAT – urilor din localitatea de domiciliu, in vederea dezinsectiei suplimentare.

 

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Braila si-a indeplinit responsabilitatile ce ii revin si a actionat operativ coordonand activitatea tuturor structurilor judetene cu atributii in prevenirea si gestionarea situatiilor de urgenta.

Comentarii

comentariu

About the Author