Published On: vin, Ian 3rd, 2014

Noi scumpiri in 2014

BENZINARIE - FRANKFURTGuvernul Ponta a adoptat in ultimele luni ale anului 2013 masuri menite sa echilibreze finantele publice intr-un an cu doua runde electorale, care vor scumpi viata romanilor si vor afecta mediul de afaceri.

Scumpirea carburantilor

La un pret mediu de 5.85 lei pe litru de benzina, un sofer ar putea plati in plus 7.6 bani, daca scumpirea accizelor va fi transferata in pretul carburantilor. Majorarea motorinei ar putea creste cu 6.4 bani pe litru, daca pretul mediu este de 5.95 lei pe litru. Estimarea a fost facuta tinandu-se cont de faptul ca accizele reprezinta 23% din pretul motorinei, si 28% din pretul benzinei.

Guvernul a decis sa amane cu trei luni introducerea accizei suplimentare de 7 eurocenti la carburanti, dupa ce Traian Basescu a anuntat ca nu va promulga legea bugetului de stat daca nu se renunta la aceasta masura.

"Prin renuntarea la introducerea accizei de 52-55 de bani resursele trebuie taiate de la excesul de repartizare bugetara de al domnul ministru Dragnea si din rezerve plantate in diverse locuri, dar in mod deosebit la dobanzi", a spus presedintele in urma unei discutii avute cu premierul Victor Ponta.

Taxa pe stalp

Impozitul pe constructii speciale aduce Guvernului aproximativ 109 milioane de euro

Consiliul Investitorilor Straini a precizat ca aceasta masura va afecta atat platitorul direct precum si consumatorul.

Amenzi mai mari

Incepand cu 1 ianuarie 2014 salariul minim se majoreaza de la 800 de lei pe luna la 900 de lei, obligandu-i pe soferii care incalca regulile de circulatie sa plateasca amenzi mai mari. Astfel un punct de amenda reprezinta 10% din valoarea salariului minim brut pe economie, in perioada ianuarie-iunie un punct de amnda va reprezenta 85 de lei iar din iulie acesta va creste cu 5 lei.

Impozitul forfetar

Impozitul forfetar ar urma sa intre sa intre in vigoare in 2014 in situatia in care proiectul de lege va fi aprobat de Parlament.

Impozitul variaza in functie de suprafata, propietarii de hoteluri de 4 si 5 stele ar urma sa achite un impozit cuprins intre 468 si 891 de lei pe loc de cazare.

Majorarea rovinietei cu pana la 60%

Soferii de autoturisme vor plati 5 euro pentru o rovinieta valabila 7 zile, 10 euro pentru 30 de zile respectiv 32 de euro pentru o ovinieta valabila un an.

Din proiectul initiat de Departamentul de infrastructura reiese ca taxa de drum va fi un pic mai mica pentru anumite perioade de valabilitate in cazul vehiculelor de transport marfa si transport persoane.

 

Comentarii

comentariu

About the Author

-