Published On: vin, Ian 10th, 2014

Mint poporul cu televizorul! Gripa inventata in mai multe judete nu s-a dovedit a fi reala!

Gripa_porcina copyCa urmare a mai multor informatii aparute in mass-media referitoare la circulatia virusului gripal sezonier si la stocurile de vaccin antigripal din teritoriu, Ministerul Sanatatii a facut o serie de precizari pentru o corecta informare a opiniei publice.

Astfel, conform datelor INSP, nu exista o circulatie intensa a virusului gripal, care sa impuna accelerarea campaniei de vaccinare. Pana in prezent, la nivelul Romaniei, evolutia infectiilor respiratorii acute se incadreaza intre limitele prognozate.

Mai mult, de la inceputul sezonului rece si pana in prezent, au fost detectate numai 3 cazuri de gripa, fara a exista decese din aceasta cauza, ceea ce confirma faptul ca nu exista circulatie intensa de virusi gripali.

Potrivit  informarii primite din partea INSP, pana la data de 05.01.2014 au fost vaccinate antigripal 375.682 persoane din grupe la risc, ceea ce inseamna ca peste 220.000 de doze de vaccin gripal sunt disponibile pe intreg teritoriul tarii.

Din datele existente de la directiile de sanatate publica judetene, doar doua judete au epuizat stocurile initiale.

Pentru a preveni aparitia disfunctionalitatilor, Ministerul Sanatatii a inceput redistribuirea vaccinului intre directiile de sanatate publica. Astfel, cele doua judete au primit, prin redistribuire, cantitatea solicitata de vaccin pentru a putea continua campania de vaccinare a persoanelor la risc. 

In conditiile actuale, stocurile existente la nivelul intregii tari pot asigura, potrivit estimarilor specialistilor, vaccinarea populatiei la risc pana la sfarsitul lunii ianuarie.

Ministerul Sanatatii precizeaza faptul ca vaccinul antigripal se administreaza, in mod gratuit, doar persoanelor la risc. 

 

Comentarii

comentariu

About the Author