Published On: mar, Ian 7th, 2014

Ministerul Muncii a acordat eronat ajutoare de 6 milioane de euro

mariana campeanu netCurtea de Conturi a descoperit faptul ca Ministerul Muncii a efectuat plati care constau in ajutoare sociale sau indemnizatii, in valoare de 6 milioane de euro, unor persoane care nu erau eligibile pentru a primi acesti bani.

Aproximativ un million de dolari a fost a fost achitat ca ajutoar social unor persoane care aveau depozite bancare mai mari de 3000 de lei.

Controlul a vizat activitatea Ministerului Muncii pe perioada anului 2012, iar pe parcursul anului 2013, s-au recuperat doar 39,7% din sumele acordate eronat.

La nivelul agentiilor teritoriale auditul a confirmat plati necuvenite catre titularii de beneficii de asistenta sociala. Actiunile de audit desfasurate la agentiile judetene pentru plati si inspectie sociala au scos in evidenta si alte nereguli cu privite la acordarea beneficiilor de asistenta sociala. Astfel au fost acordate plati necuvenite in suma de 12,60 milioane lei acordate beneficiarilor de ajutor social si de alocatie pentru sustinerea familiei care nu indeplineau conditiile legale deoarece detineau bunuri ce conduc la excluderea acordarii ajutorului social si pentru care primariile nu au asigurat verificarea declaratiilor solicitantilor cu evidentele proprii.

"Toate aceste nereguli au fost generate si de capacitatea redusa a autoritatilor administratiei locale de a verifica eligibilitatea solicitantilor de beneficii de asistenta sociala, determinata de neimplementarea la acest nivel a unui mecanism functional, care sa permita o evaluare prompta a situatiei financiare reale a beneficiarilor, respectiv prin verificarea informatiilor din "cererile si declaratiile pe propria raspundere" depuse de solicitanti, cu informatiile detinute de diverse institutii publice", se arata in Raportul Curtii de Conturi.

Comentarii

comentariu

About the Author