Published On: vin, Ian 31st, 2014

Marioara Murarescu s-a stins din viata

Share This
Tags

marioaraMarioara Murarescu, care a incetat din viata in noaptea trecuta, la varsta de 66 de ani, a fost o ambasadoare a folclorului romanesc, despre care obisnuia sa spuna ca este "ceva viu, care ne reprezinta, si prin care putem sa cunoastem neamul acesta".

Nascuta pe 1 octombrie 1947, la Campulung Muscel, Marioara Murarescu a devenit celebra ca realizatoare si prezentatoare a emisiunii de televiziune "Tezaur folcloric", difuzata pe TVR.

Potrivit site-ului televiziunii publice, Marioara Murarescu a absolvit Conservatorul de Muzica "Ciprian Porumbescu" din Bucuresti in 1972. In 1971 si-a inceput cariera la Radioul public, iar in 1977 s-a angajat la TVR ca realizator de emisiuni folclorice.

Prima incercare de realizare a celebrei emisiuni "Tezaur Folcloric" a avut loc in 1978, dar abia in 1982 a primit un spatiu fix in grila de programe a televiziunii.

De-a lungul carierei sale a organizat numeroase festivaluri de folclor, concerte de colinde, emisiuni duplex cu Televiziunea Moldova, la Bucuresti si Chisinau.

De asemenea, a realizat primul disc de aur "Tezaur folcloric" -1992, prima caseta video "Tezaur folcloric" -2000, lucrarea "Cu ochii lumii" (cuprinzand diverse opinii despre emisiunea "Tezaur folcloric").

A primit, printre altele, premiul pentru cercetare, pentru lucrarea "Cantecul propriu-zis din Muscel"-1971, Prix folclorique -1977, Premiul criticii muzicale "Mihail Jora" -1993, Premiul Ethnos -1995, Premiul "Dragos Vranceanu" -1996, Premiul de excelenta acordat de Fundatia Ethnos – 1998.

In aprilie 2009, Marioara Murarescu a fost decorata cu Ordinul "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler.

Anul acesta, la Salonul de carte Bookfest, a fost lansata, la editura Litera, colectia "Mari interpreti de folclor", volumul I – "Maria Lataretu", de Marioara Murarescu.

 

Comentarii

comentariu

About the Author

-