Published On: mie, Ian 15th, 2014

Lipovenii din Braila au sarbatorit Revelionul

rusi lipoveniUltima dar nu cea din urma minoritate care a sarbatorit aseara trecerea in noul an a fost comunitatea rusilor lipoveni de rit vechi.Aproximativ 10 mii de persoane din Braila dupa numaratoarea bisericii  fac parte din aceasta minoritate . Dupa ce in cursul zilei au fost la biserica seara s-au adunat aproximativ 50 de familii si au sarbatorit Sf. Vasile.

“Spre deosebire de cei care au sarbatorit  in noaptea de 13 spre 14 si care sarbatoresc pe calendarul vechi dar dupa ritul nou noi pastram traditia de 400 de ani aici pe teritoriul Romanie si niciodata nici unul dintre noi nu sarbatoreste o sarbatoare cu atat mai mult anul nou in ajun pentru ca la noi sarbatoarea incepe din punct de vadere religios .Cu multa dragoste uram tuturor celor care sunt in jurul nostrum si care ne cunosc san e pastreze o amintire frumoasa sis a ne fie alaturi noi pastram si traditia Romaneasca darn e pastram si traditia noastra La Multi Ani !”, a declarat Fenia Jipa Rubanov,  presedintele Comunitatii Rusilor lipoveni.

Aceasta comunitate nu serbeaza o sarbatoare laica inaintea uneia religioase. “Cand se naste un copil  la lipoveni si se merge la biserica sa-l boteze din clipa aceea el devine fiul lui Dumnezeu primeste o cruce pe care niciodata nu o scoate de la gat si la doilea lucru pe care nu-l ia niciodata este poisul care arata legatura dintre cer si pamant”, a declarat Fenia Jipa Rubanov.

Inainte de miezul noptii asa cum este traditia acestia au avut o tombola .

Dupa cum e traditia la miezul noptii au servit un pahar de sampanie din sticla primita de la primarul Brailei de catre colindatorii  etniei ,care in cursul zilei de ieri si-au facut timp si au fost sa-l colinde .

Lipovenii sunt mandri de obiceiurile de cantecele si de femeile lor ,sunt veseli si stiu sa se distreze si sa petreca.Seara trecuta au trait o noapte alba si stralucitoare ,plina de chef si voie buna ,distractie maxima ,muzica si dans.

Comentarii

comentariu

About the Author

-