Published On: Soare, Ian 12th, 2014

INCREDIBIL! Ministerul Muncii raspunde dupa audit: “6 milioane de euro sunt nesemnificative”

Din anul 2009, la nivelul ANPIS functioneaza programul informatic SAFIR care asigura prelucrarea datelor si informatiilor cuprinse in cererile si documentele justificative depuse de solicitanti.

bani-euroIncepand cu a doua jumatate a anului 2012 s-au incheiat protocoale de schimb de date cu alte institutii, cea mai importanta fiind ANAF, tocmai pentru a putea verifica informatiile furnizate de solicitanti/beneficiari.

In urma auditului efectuat de Curtea de Conturi, Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, a emis pe site-ul institutiei un comunicat in care explica cum s-a ajuns la o astfel de greseala, spunand ei, nesemnificativa:

“Auditul Curtii de Conturi a Romaniei a relevat existenta acestor deficiente, dar si eforturile depuse de MMFPSPV si ANPIS in luarea de masuri pentru diminuarea erorilor si fraudei. Cele 6 milioane de euro determinate de Curtea de Conturi ca fiind platite necuvenit reprezinta doar 0,3% din totalul sumelor platite. Daca ne gandim ca eroarea statistica acceptabila intr-un sistem este de 3-5%, un procent de 0,3% este nesemnificativ, ceea ce denota eforturile noastre in stabilirea cat mai corecta a drepturilor.

Pe categorii de beneficii aceste sume necuvenite, raportate la total plati efectuate sunt de 3% pentru ajutorul social si alocatia pentru sustinerea familiei, de 0,07% pentru alocatia de stat pentru copii si de 0,3% pentru indemnizatia de crestere a copilului”.

In comunicat, Ministerul Muncii arata ca aceasta situatie se poate intalni in orice sistem in care este vorba de bani, indiferent ca se refera la colectarea sau la cheltuirea acestora.

Comentarii

comentariu

About the Author