Published On: joi, Ian 16th, 2014

Grupa mare – Ministerul Educatiei decide daca va fi obligatorie!

Ministru Educatiei - Remus Pricopie (4) copyMinisterul Educatiei dezbate in prezent "posibilitatea de a modifica Legea educatiei pentru a introduce grupa mare in invatamantul obligatoriu", a anuntat ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie.

"Grupa mare ramane la gradinita. Este vorba doar despre obligativitatea de a merge la gradinita. Trebuie asumat din 2014. Daca se ia aceasta decizie, mergem pe 12 ani de invatamant obligatoriu. Aceasta prevedere ar intra in vigoare din septembrie 2015", a transmis ministrul Remus Pricopie.

Ministrul a precizat ca in prezent sunt cuprinsi in grupa mare de gradinita 98-99% dintre copiii cu varsta cuprinsa intre 5 si 6 ani. "Exact pentru acest 1-2% dintre copiii care nu merg la gradinita vrem sa introducem invatamantul obligatoriu de la cinci ani. Acest lucru va duce la cresterea duratei invatamantului obligatoriu la 12 ani", a mai sustinut ministrul. Conform spuselor acestuia, la nivel european sunt tari unde invatamantul obligatoriu incepe si de la trei ani. "Sigur, nu foarte multe, dar sunt", a adaugat ministrul.

In urma implementarii acestei decizii, invatamantul obligatoriu va incepe la cinci ani si se va incheia dupa finalizarea clasei a X-a. "Vom avea astfel, 12 ani obligatorii, ceea ce pentru Romania ar insemna un salt extraordinar. Discutiile privind cresterea numarului de ani de studii obligatorii au inceput inca din anii '80. Asa s-a ajuns la zece ani obligatorii, desi se dorea sa se ajunga la 12 ani. Ar fi fost foarte bine daca s-ar fi facut in anii '80 sau macar in prima parte a anilor '90. Nu s-a intamplat. Incercam acum, dupa 24-25 de ani, sa rezolvam acest obiectiv. Impactul asupra dezvoltarii copilului si calitatii educatiei va fi foarte mare, pentru ca un copil care este deja intr-un sistem formal de educatie de la cinci ani are rezultate mult mai bune decat unul care nu participa la sistemul de educatie formala", a sustinut ministrul.
Remus Pricopie a precizat ca intr-un orizont de patru-cinci ani dupa implementarea acestei decizii, probabil ca varsta de la care incepe invatamantul obligatoriu ar trebui din nou coborata, spre 4 ani. "Probabil, peste patru-cinci ani, ar trebui sa mergem mai departe si sa coboram varsta catre patru ani. Dar acum nu are rost sa detaliem acest subiect. Insist, insa, sa fac o precizare. Nu este vorba despre experimente, ci de reglaje pe care orice sistem viu, iar sistemul de invatamant este un sistem viu, trebuie sa le suporte, pentru ca altfel nu tine pasul cu tendintele de la nivel international", este de parere ministrul Educatiei.
Acesta a declarat ca "studiile de specialitate arata o crestere cu aproximativ 20% pana la 30% a performantelor scolare ale unui copil care a fost la gradinita, fata de un copil care nu a fost la gradinita. Daca ne uitam la studiile de specialitate, ar trebui sa ne asteptam ca generatiile care au inceput clasa pregatitoare, generatiile de copii unde generalizam invatamantul prescolar sa aiba rezultate mult mai bune".

In ce priveste anularea prevederii din Legea Educatiei Nationale care statua trecerea clasei a IX-a la gimnaziu, consilierul prezidential Daniel Funeriu declara anul trecut ca "in 1999, Polonia a trecut prima clasa de liceu la gimnaziu si a scurtat durata liceului de la 4 la 3 ani. Dupa aceasta reforma, intre 2000 si 2009 rezultatele la testele PISA arata ca Polonia a avut cea mai spectaculoasa crestere a scorului PISA din Europa"
Referitor la planurile de a modifica legea pentru a reintroduce clasa a IX-a la liceu, fostul ministru declara ca "se doreste o revenire la situatia anterioara, pentru ca, nu-i asa, trebuie sa pastram traditia.  O 'traditie' care duce la mediocritate este de fapt o frana".

Comentarii

comentariu

About the Author

-