Published On: mie, Ian 15th, 2014

Exclusivitate: Primarul Aurel Simionescu vorbeste despre proiectele municipiului

simionescuReporter: Cum a fost anul 2013 pentru municipiul Braila?

A.S.: A fost si greu si provocator, sa spunem asa. Am avut mai multe proiecte care trebuiau finalizate, fiecare mai are cate ceva de adaugat ca asa se intampla la noi, desi initial ne intelesesem sa fie gata la o anumita data, dupa cum stiti si de pompele de la esplanada care au trebuit sa fie schimbate, am avut o discutie si despre linia de tramvai de la Dorobanti. Au fost, de asemenea, o serie de lucruri care au creat presiune: cainii comunitari, lucrarile pe care le facem in cartierele oraselor, acesta este un lucru bun pentru ca de 50 ani oamenii acestia isi doresc sa aiba canalizare, problema este ca acele case care sunt pe acea zona, nu sunt case extraordinar de solide si atunci cand ar trebuit sa facem compactarea, dupa ce am introdus canalizarea, ar pica toate casele. Si atunci am fost nevoiti sa facem compactarea intr-un ritm mai usor si a aparut noroi in zona, fapt ce a creat nemultumiri. Partea pozitiva este ca am introdus apa si canalizare in multe strazi ale orasului, mai avem 7-8 capete de stradute de finalizat din cadrul proiectului.  A fost un an dificil si financiar, si din punctul de vedere al proiectelor.

Reporter: Cand se va finaliza ce a mai ramas din Dorobanti, partea dintre Apolo si Calea Galati?

A.S.: Ea este finalizata din punctul de vedere al drumului, numai portiunea de colectare trebuie finalizata. Promisiunea este undeva spre iunie-iulie sa finalizam, iar partea de tramvai este deja facuta, mai trebuie conectate liniile.

Reporter: Care sunt proiectele din 2013 cu care am intrat in 2014?            

A.S.: In 2014 am intrat cu Dorbantiul, pe partea ramasa, cu reabilitarea parcului Monument.

Reporter: In ce consta reabilitarea parcului Monument?

 

A.S.: Reabilitarea are mai multe componente: are o componenta de desecare-irigare pentru ca atunci cand ploua sunt multe balti, iar cand este seceta, se usuca iarba. Mai inseamna reabilitarea aleilor, toaletarea arboretului prezent si plantarea de arboret nou. In pararel, dupa ce am realizat acest lucru, noi am discutat sa reamenajam Oraselul Copiilor pe care sa-l mai modernizam. De asemenea, pentru partea de fantana, care este in zona dinspre Spitalul Judetean, o sa mai lucram pe modernizari, dorinta mea ca este acest spatiu sa fie un parc si o padure.

Reporter: In ceea ce priveste Directia de Agrement, pentru ca vorbeati mai inainte de Oraselul Copiilor, mai aveti in plan infiintarea acestei directii, s-a mai discutat cu consilierii, in sensul ca Oraselul Copiilor s-ar putea autofinanta?

A.S.: Am mai discutat si avem in discutie o serie intreaga de elemente de patrimoniu care trebuiesc gestionate. E vorba de Oraselul Copiilor aici, dar avem patinoar de exemplu, avem stadioane care sunt bazele sportive si avem o discutie despre cum arata ele si ce se intampla cu ele, sunt o serie intreaga de parculete care sunt de joaca, de cartier si altele.

Locurile acestea ar trebui gestionate in mod unitar, zic eu si ar trebui gestionate nu neaparat ca o societate comerciala, partea aceasta de cultura, cea sociala si cea de agrement trebuie sustinute caci daca le ducem pe bani neaparat lucrurile s-ar putea sa nu mearga. De aceea, discutia o avem despre administrarea domeniului public si privat in care sa intre si aceste elemente de patrimoniu care au in anumit tip de activitate. Poate ca este momentul sa gandim si acest tip de activitati, fie prin sustinerea noastra, fie prin autosustinerea lor sau si-si, cum este Teatrul, cum este Muzeul.

Reporter: Astazi auzeam la radio ca in Buzau s-a trecut deja la eutanasia cainilor. In Braila unde stam cu legea aceasta?

A.S.: Este o chestiune destul de sensibila, noi am publicat pe site actele referitoare la aceasta situatie, avem si adaposturi, iar legea nu mentioneaza ca in a 15 a zi trebuie luate decizii si nu cred ca ar trebui sa aplicam masuri drastice, trebuie sa facem si acest lucru cu putina intelepciune, chiar daca e vorba de caini. Noi suntem pregatiti, avem lucrurile asezate, le-am transmis si catre iubitorii de animale, le-am transmis si catre Directia Sanitar-Veterinara.

Reporter: Din punct de vedere politic, cum a fost anul 2013? A fost totusi unul de relaxare, comparat cu 2012 cu doua campanii, 2014 cu doua campanii?

A.S.: Politic, a fost, asa cum ati spus si dvs, un an linistit la nivel local, n-as spune acelasi lucru la nivel national pentru ca acolo lucrurile stau asa cum stau. Din punctul meu de vedere am colaborat cu colegii de la PNL si nu numai, desi avem pareri diferite , lucrurile au functionat fara contondente. Cred eu, ca la nivel local, noi ar trebui sa avem in vedere interesul Brailei. Eu sunt convins ca asfaltul nu are culoare politica, Casa Tineretului nu are culoare politica, Teatrul s.a.m.d. Trebuie sa vedem care este interesul nostru la nicel local si sa ne sprijinim in sensul asta. Daca cineva crede ca injurand in stanga sau dreapta sau fiind tot timpul contra, capata o aura de invingator si peste vreo 2-3 ani de zile se va intampla sa aiba voturi multe, din punctul meu de vedere, eu spun ca se inseala. Si o spun ca un om care are ceva experienta si a facut toate campaniile din ’92 incoace. Oamenii atunci cand se duc la vot au alte criterii, asta a facut, asta a facut, celelalt ce a facut? Pai, s-a certat si contrazis tot timpul. Si mai e un risc atunci cand esti tot timpul contra: ca atunci cand ai dreptate sa nu te mai creada oamenii, chiar daca ai dreptate. Eu as dori ca 2014 sa fie un an cerebral, un an in care sa trimitem la Bruxelles niste oameni care sa ne reprezinte, nu care sa se injure unii pe altii, atitudine pe care o vad din 2007 incoace de cand suntem noi membrii. Pentru prezindentiale, eu zic ca mai curge apa pe Dunare pana atunci, vom vedea care sunt deciziile politice, daca ma intrebati pe mine, eu agreez ideea de USL.

Reporter: Aveti candidat la europarlamentare din PSD Braila?

A.S.: Nu sunt deocamdata lamurite candidaturile pentru europarlamentare, am intrebat colegii atat din PSD, cat si din celelalte partide, dar, deocamdata, in intreg spectrul politic este un status-qvo din acest punct de vedere al candidaturilor.

Reporter: Sunteti multumit de activitatea parlamentarilor braileni la momentul actual pentru ca sunt mai multi parlamentari care vorbesc despre investitiile viitoare in Braila?

A.S.: Daca vorbim despre aportul domnilor parlamentari, eu va spun ca am avut intotdeauna discutii deschise cu dumnealor, eu stiu ce poate face un parlamentar dincolo de promisiunile electorale. Am avut o discutie despre parcurile industriale, aceste parcuri sa fie vii, nu doar de fatada, discutii despre ordonantele de urgenta , am avut o serie de discutie si in legatura cu legislatia pe caini, nu as putea spune ca am cerut ceva unui parlamentar si am fost refuzat. Repet, eu stiu ce poate face un parlamentar, asa vorbim despre colaborare, in anumite limite sa acceptam ce putem face.

Reporter: O ultima intrebare. Pentru 2014 ce investitii majore aveti in vedere?

A.S. In 2014 vrem sa terminam Parcul, Teatrul Maria Filotti nu se va termina, deoarece este o investitie serioasa si necesita timp pentru a fi finalizata.  Vreau sa incepem in mod serios reabilitarea unor strazi incepute in 2013, Ambulatoriul d la Psihiatrie, Scoala 20 din Vidin si Scoala Ion Creanga (7).Iar sumele ramase din proiectele ce vor fi finalizate se duc la alte proiecte, cca 70 mld pt cele 2 scoli in plus fata d ce aveam. Doresc sa promovam proiectele mari de infrastructura,d orim sa intram si pe strazile de intrare in oras pt ca intr-un an, doi sa reabilitam pt fluidizarea traficului si imaginea orasului. Sa finalizam cartierele din Brailita 3 si vreau sa incepem ceea ce inseamna zona de la cazarma unde sper sa avem proiecte pentru ca lucrurile sa fie in regula si in acea zona. 

 

Comentarii

comentariu

About the Author