Published On: mie, Ian 8th, 2014

Cum obtii PRIMA CASA in 2014!

un-miliard-de-lei-pentru-prima-casa-se-vor-aloca-bani-si-pentru-achizitionarea-apartamentelor-construite-prin-anlIn cadrul sedintei de guvern din 07.01.2014 au fost aprobate o serie de Hotarari prin care s-a stablit plafonul de garantii ce pot fi emise in 2014 pentru programul „Prima Casa”.

Prin acordarea acestor masuri de sprijin se urmareste dezvoltarea mediului de afaceri, prin deblocarea mecanismelor de finantare, concomitent cu dinamizarea pietei constructiilor si a firmelor din industriile orizontale legate de acesta piata, dar si mentinerea si crearea de locuri de munca.

Modificarile au in vedere stabilirea plafonului suplimentar pe anul 2014 al garantiilor care pot fi emise la 1.200 milioane lei, utilizarea cu prioritate in anul 2014 a diferentei nealocate din plafonul anului 2013 si a sumei alocate la data prezentei finantatorilor care au solicitat plafon, din plafonul anului 2013, dar care nu a fost consumat integral pana la data de 31 decembrie 2013.

Totodata se urmareste gestionarea eficienta a plafoanelor de garantare reutilizate in cadrul programului Prima casa, astfel ca finantatorii care au optat pentru reutilizarea plafonului in conditiile impartirii riscurilor si pierderilor intre finantator si stat, sa consume plafonul reutilizat pana la data de 31 decembrie 2014.

In sedinta de ieri largirea sferei imprumutatorilor cu conditia ca acestia sa-si desfasoare activitatea de creditare a persoanelor fizice pe baza reglementarilor validate de Banca Nationala a Romaniei.

Aceste masuri creeaza conditii propice pentru cresterea gradului de utilizare a plafonului de garantii care pot fi acordate in cadrul programului pentru achizitia si constructia de locuinte, cu consecinte directe asupra dezvoltarii pietei imobiliare si a sectoarelor adiacente acestuia, asupra cresterii numarului de clienti ai institutiilor de credit si a gradului de securizare a creditelor.

Totodata, sunt sprijinite asociatiile de proprietari sau persoane fizice care doresc sa contracteze credite pentru reabilitarea termica dar intampina dificultati in accesarea finantarii necesare din cauza lipsei   de garantii, reducerea costurilor cu intretinerea datorita reducerii consumurilor energetice din locuinte. 

Programul, gestionat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, permite asociatiilor de proprietari si persoanelor fizice sa contracteze, in anumite conditii, credite avantajoase, garantate si subventionate de stat, pentru executarea de lucrari de reabilitare termica. Creditele sunt destinate atat blocurilor de locuinte, cat si cladirilor de locuit individuale.

De la inceputul programului, lansat in anul 2010, au fost acordate 22 de garantii in valoare totala de peste 6,2 milioane de lei.

Comentarii

comentariu

About the Author