Published On: lun, Ian 6th, 2014

Cum astupa Guvernul gaura cauzata de amanarea introducerii accizei suplimentare

Dupa intelegerea Basescu-Ponta-Chitoiu ca in schimbul amanarii trei luni introducerii taxei suplimentare la benzina si motorina bugetul sa fie promulgat, in acest moment, executivul are trei variante de lucru in mapa pentru FMI astfel incat scrisoarea de intentie sa ajunga in boardul institutiei financiare internationale: cresterea colectarii veniturilor, reducerea unor categorii de cheltuieli si abia in ultima instanta pe introducerea unei noi taxe. Gaura de 600 milioane de lei, ce reprezinta pierderea estimata din cauza amanarii introducerii accizei suplimentare de 7 eurocenti, va trebuie acoperita cu masurile suplimentare propuse de Guvern. In negocierile cu FMI, dedata aceasta, se va implica si presedintele Traian Basescu.

20 ianuarie este datacand va veni misiunea FMI in Romania. Cu aceasta ocazie, autoritatile vor prezenta trei tipuri de variante pentru compensarea pierderii de 600 de milioane de lei din cauza amanarii pentru trei luni a accizei la carburanti.

Cele trei optiuni au la baza cresterea colectarii veniturilor, reducerea unor categorii de cheltuieli si abia la sfarsit introducerea unei noi taxe. Tinand cont de realizarile din luna decembrie, cresterea colectarii veniturilor sau economiile facute la capitolul de asistenta sociala, si anume plata indemnizatiilor pentru somaj si cea a pensiilor, reprezenta variantele potrivite.

Nici varianta cresterii unei taxe sau a introducerii unei noi taxe noi nu este exclusa de autoritati.

“Se poate analiza si varianta cresterii sau introducerii unei noi taxe. Dar aceasta va fi prezentata in ultima instanta”, au adaugat sursele guvernamentale.

Comentarii

comentariu

About the Author

-