Published On: lun, Ian 20th, 2014

Creditul ipotecar in lei, la acelasi pret cu cel in euro

prima-casa-ghimpele1In acest moment, la un credit de 40.000 de euro contractat pe 30 de ani, rata lunara pe lei este de 950 de lei, iar pe euro, de 220 de euro, adica 990 de lei.

Pentru cei care vor sa-si ia o locuinta sau poate sa-si refinanteze creditul in euro cu unul in lei este cel mai important moment. Cred ca exista o fereastra de oportunitate de 1-2 ani in care dobanzile atat la lei cat si la euro vor ramane la minime istorice, in care pe piata exista un surplus foarte mare de lichiditate suprapus peste o inflatie mica. Dar bancile isi retrag din Romania liniile de finantare in euro, asa ca leii vor fi la putere.

Avand in vedere acest lucru si dorinta BNR de a incerca sa incline putin balanta imprumuturilor din Romania de la euro catre lei.

Creditele in lei au fost ocolite mult timp de clienti tocmai din cauza dobanzilor prea mari. De exemplu, rata la un credit in lei era cu circa 30% mai mare fata de rata la un ipotecar in euro la inceputul anului trecut. Bancherii au promovat in trecut agresiv imprumuturile in valuta, in conditiile in care aveau resurse ieftine de la bancile-mama din strainatate.

Comentarii

comentariu

About the Author