Published On: lun, Ian 13th, 2014

Ce pregateste USL in 2014

antonescu+pontaModificarea Constitutiei ramane o prioritate, modificarea legii electorale, numar maxim parlamentari in Camera – 300, parteneriatul public privat, care priveste oportunitile de dezvoltare a infrastructurii, legea minelor, care priveste toate tipurile de exploatari sunt doar cateva din masurile discutate in prima intalnire a USL pe 2014.

 

 

 

Modificarea Consititutiei sau a legii

 

Intrebati fiind daca s-a stabilit data alegerilor prezidentiale, cei doi co-presedinti ai USL, Crin Antonescu si Victor Ponta au declarat ca acestea sunt preconizate sa aiba loc la inceputul lunii noiembrie. In ceea ce priveste referendumul sustinut de presedintele Traian Basescu, Crin Antonescu a declarat: “Noi nu prevedem numarul maxim de 300 de deputati ca sa ii dam satisfactie lui Basescu, ci pentru ca e o cifra potrivita si asigura intarirea functionarii si prestigiului Parlamentului. Trecem si in Constitutie acest lucru”.

In ceea ce priveste descentralizarea, primul ministru Victor Ponta a declarat: “Am luat act ca toate obiectiile PDL la descentralizare au fost respinse, curtea a spus ca intrinsec e o problema, asteptam motivarea, sa vedem daca modificam constitutia sau legea. O mai mare descentralizare, apropierea de oameni, oamenii se conduc mai bine de la Cluj, Iasi, decat de la Bucuresti, ca in statul comunist, toate acestea raman obiective fundamentale. In functie de cum spune Curtea sa face, asa o sa facem. In proiectul de modificare a Constitutiei se introduc regiunile administrative in mod sigur. Curtea a respins obiectiile PDL, vedem ce facem cu intrinsecul si in functie de ce spune motivarea asa procedam, dar principiul descentralizarii evident ca nu-l abandonam”.

Cat despre alegerile prezidentiale si modificarea Constitutiei  Crin Antonescu considera ca acum este momentul in care se poate schimba strategia urmatorului deceniu: “Modificam Constitutia, e normal ca trebuie supusa validarii cetatenilor, trebuie sa o facem. Vom face toate eforturile sa discutam miza reala si modificarile adevarate din constitutie, nu toate minciunile propagandistice, si sa ii facem pe cetateni sa inteleaga ca miza referendumului e modul in care se va organiza viata politica in urmatorii ani”.

 

Antonescu si Ponta cauta solutii de mijloc

Intrebati daca isi mentin declaratiile de la finalul lui 2012, prin care se acuzau reciproc de minciuna – acuzatii care de altfel au stat la baza deciziei de a nu mai aparea impreuna in public – Antonescu a precizat ca isi mentine "ideea ca ar trebuie sa fie desemnat un purtator de cuvant, altfel exista riscul sa dam raspunsuri cu nuante diferite", subliniind ca va continua sa apara alaturi de Ponta "cu prilejul unor decizii importante, ca acestea".

“In ceea ce priveste modificarea protocolului USL, se modifica doua articole, unul care nominalizeaza candidatul la presedentia tarii, si articolul care nominalizeaza candidatul pentru functia de premier.

Se adauga doua articole, constituirea consiliului parlamentar al USL, liderii grupurilor, si acea adaugire care vorbeste ca atunci cand exista lucruri neclarificate, nu e consens, se recurge la decizia conducerii centrale a aliantei. Sunt niste clarificari”, a declarat Crin Antonescu.

Comentarii

comentariu

About the Author