Published On: mie, Ian 22nd, 2014

ANAF: Care sunt penalitatile in 2014?

ANAF BrailaCodul de procedura fiscala a fost modificat prin OUG nr. 50/2013, care a stabilit ca penalitatile de intarziere vor avea caracter sanctionatoriu si se calculeaza pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate inclusiv.

Incepand din luna iulie, contribuabilii au inceput sa achite, pentru platile catre stat neefectuate la timp, o penalitate de 0,02% pe fiecare zi de intarziere, ceea ce inseamna o penalitate de 7,3% anual.

Noile reguli au intrat in vigoare la 1 iulie 2013, fiind aplicabile obligatiilor de plata scadente dupa data de 1 iulie 2013.

"Pentru obligatiile de plata cu scadenta pana la data de 1 iulie 2013 care se sting dupa aceasta data, se aplica nivelul de penalitate de intarziere potrivit legislatiei in vigoare pana la data de 1 iulie 2013", se mai arata in OUG nr. 50/2013.

Penalitatile sunt menite sa descurajeze neconformarea, in timp ce dobanda este destinata sa protejeze valoarea reala a platilor reprezentand impozite, taxe si alte sume datorate bugetului general consolidat.

 

Comentarii

comentariu

About the Author