Published On: lun, Ian 6th, 2014

Adrian Bordea este noul presedintele al Consiliului Superior al Magistraturii

adrian_bordeaAdrian Bordea a fost sigurul candidat pentru inlocuirea lui Haineala, anterior fiind vicepresedinte al CSM.

Acesta si-a anuntat, luni, cadidatura pentru functia de presedinte al Consiliului superior al Magistraturii, iar procurorii Bogdan Gabor si Gheorghe Muscalu s-au inscris in cursa pentru functia de vicepresedinte.

In cadrul alegerilor, Bordea a obtinut 14 voturi "pentru", trei "impotriva" si o abtinere. Proiectele de management ale celor trei candidati au fost postate pe site-ul CSM cu cateva ore inaintea sedintei Plenului Consiliului, in care va fi aleasa noua conducere. Sedinta Plenului CSM continua cu prezentarea proiectului de management de catre procurorul Bogdan Gabor, care candideaza la functia de vicepresedinte al CSM. Ulterior isi va prezenta proiectul de management si celalalt candidat la functia de vicepresedinte al CSM, procurorul Gheorghe Muscalu.

Potrivit CV-ului publicat pe site-ul instantei supreme, Adrian Bordea a fost magistrat al Judecatoriei Targoviste, intre 1980 si 1993, si al Tribunalului Dambovita, intre 1993 si 2001. Din anul 2001, el este judecator al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

La sfarsitul lunii septembrie 2006, Inspectia Judiciara a Consiliul superior la Magistraturii a declansat verificari in cazul judecatorului Inaltei Curti de Casatie si Justitie Adrian Bordea, dups ce sectia de noua judecatori a instantei supreme, din care magistratul a facut parte, a hotarat ca ofiterii SRI in rezerva Ovidiu Soare si Gheorghe Dumitrache sa fie cercetati in libertate.

Presa centrala sustinea atunci ca Bordea s-ar fi aflat intr-o situatie de incompatibilitate, intrucat procurorul care ii ancheta pe cei doi fosti ofiteri SRI i-a cerut judecatorului, in cursul anului 2005, detalii despre un dosar aflat la Tribunalul Dambovita. Bordea era in 2005 presedintele Tribunalului Dambovita, iar detaliile pe care i le-ar fi cerut procurorul se refereau la doi cetateni italieni implicati intr-o frauda.

Inspectorii CSM au stabilit ca nu i se poate imputa nimic judecatorului, care solicitase Consiliului sa-i fie aparata reputatia, considerandu-se nevinovat.

In octombrie 2006, Plenul CSM a luat act de solutia inspectorilor si i-a admis judecatorului cererea de aparare a reputatiei.

Comentarii

comentariu

About the Author

-