Published On: mie, Dec 11th, 2013

Reguli noi pentru credite, impuse de Parlamentul European

crediteMarti, cu o majoritate de voturi, parlamentarii europeni au adoptat un set de reguli destinate imprumuturilor imobiliare, privind protectia si informarea pentru evitarea declansarii unor crize. Textul a fost adoptat cu 596 de voturi pentru, 65 impotriva si 31 de abtineri, insa pentru a intra in vigoare, proiectul de lege trebuie sa fie votat de Consiliul European.

Comisia Europeana a propus masurile pentru ca, cei care cumpara locuinte prin credit, sa fie mai bine informati in privinta riscurilor, masura luata ca consecinta a crizelor financiare datorate unor bule speculative pe piata imobiliara.

Textul adoptat, prevede ca beneficiarii creditelor imobiliare sa primeasca fise tehnice care sa contina o serie de informatii obligatorii, in special referitoare la dobanzile aplicate si riscuri, pentru a putea face comparatii. Companiile de credit vor refuza sa acorde imprumuturi, daca in urma unor evaluari a capacitatii de rambursare, beneficiarul nu va fi in stare sa-si achite rata.

Proiectul aprobat de Parlamentul European prevede ca Autoritatea Bancara Europeana (EBA) va putea ancheta eventualele incalcari a acestor reguli sau incapacitatea de a le pune in aplicare si sa ceara autoritatilor competente din statele membre solutii pentru remedierea deficientelor.

 

Comentarii

comentariu

About the Author

-