Published On: mar, Dec 10th, 2013

Previziuni privind angajarile din primul trimestru al anului 2014

Share This
Tags

AngajariIn primul trimestru al anului 2014, doar 11 % din companiile din Romania isi propun noi angajari. O pondere similara o au si firmele care au de gand sa-si reduca personalul, in timp ce majoritatea au aratat ca-si vor mentine numarul de angajati.

Intentiile de angajare cele mai ferme se raporteaza in industria prelucratoare, la polul opus aflandu-se constructiile. Declinul se inregistreaza si in sectorul de comert cu ridicata si cu amanuntul, iar cresterea cea mai semnificativa vizeaza agricultura, vanatoarea, silvicultura si pescuitul.

Perspectivele sunt predominant pozitive si din punct de vedere regional, astfel ca in cinci din cele opt regiuni. Acestia prevad o activitate de angajare mai intensa in regiunile Centru si Sud. Angajatorii din Vest sunt insa mai putin optimisti, atingand cea mai mica valoare inregistrata in regiune din trimestrul al treilea din 2010 si pana in prezent. Cea mai putin ofertanta piata a fortei de munca va fi insa cea din Sud-Est.

Optimismul este in crestere si la nivel global. In 34 din cele 42 de tari si teritorii, angajatorii se asteapta la o crestere a numarului total de angajati in primul trimestrul al anului viitor, comparativ cu 29 de tari unde se preconizau cresteri in trimestrul patru al acestui an. Angajatorii din Turcia sunt cei mai increzatori, in timp ce angajatorii italieni preconizeaza cele mai drastice scaderi ale numarului de angajati. In Bulgaria, angajatorii sunt prudenti, in schimb, angajatorii din Ungaria sunt mai optimisti decat au fost vreodata.

Pentru Romania, cercetarea s-a derulat in intervalul 17 – 29 octombrie pe un esantion reprezentativ de 625 de angajatori si are o marja de eroare de +/-3,9%.

Previziunea de angajare se obtine facand diferenta dintre procentul de angajatori care anticipeaza o crestere a volumului total de angajari si procentul de angajatori care prevad o scadere a angajarilor in locatia lor, in trimestrul urmator.

Comentarii

comentariu

About the Author

-