Published On: lun, Dec 23rd, 2013

Danut Lungu acuzat pe nedrept de viol

* el a fost despagubit cu 20.000 de lei de cel care a instigat la denunt calomnios

Curtea de Apel Galati l-a condamnat pe Georgel Turcu, consilier local in orasul brailean Insuratei si administrator al liceului din localitate, la o pedeapsa de 3 luni de inchisoare, cu suspendare conditionata, pentru savarsirea infractiunii de instigare la denunt calomnios. Inculpatul a fost, totodata, obligat la plata unor daune morale de 20.000 de lei (plus cheltuieli de judecata) catre cel pe care l-a calomniat. Hotararea CA Galati este definitiva, prin respingerea recursului declarat de Turcu. Este finalul unui scandal in care a fost implicat, fara voia lui, medicul veterinar Danut Ionut Lungu, consilier local si fost candidat la functia de primar al orasului Insuratei, se arata pe siteul avocatura.com

Dupa mai bine de un an de anchete, declaratii si rasturnari de situatie, medicul cercetat pentru viol asupra unui minor institutionalizat (!) a fost gasit nevinovat, iar cel care a instigat "victima” sa depuna plangere impotriva lui a devenit, el insusi, inculpat. Culmea, minorul nu stia sa scrie si sa citeasca, astfel ca sesizarea a fost scrisa de femeia de serviciu de la liceul din Insuratei.

Cazul, care incepand cu vara anului trecut s-a aflat in atentia Parchetului si Politiei Orasului Insuratei, judetul Braila, s-a finalizat, zilele acestea, la Curtea de Apel Galati.

 

Facand parte din doua partide diferite, doi consilieri locali din Insuratei s-au aflat, pe rand, in postura de invinuit, insa adevarul avea sa iasa la iveala, gratie magistratilor de la Judecatoria Insuratei si perseverentei celui suspectat, pe nedrept, ca ar fi abuzat de un minor institutionalizat.

Totul a inceput in ziua de 12 iunie 2012, cand minorul institutionalizat Laurentiu R., de 17 ani, analfabet incadrat intr-un anume grad de handicap, a formulat plangere catre primarul orasului Insuratei, prin care afirma ca ar fi fost "violat si agresat in repetate randuri” de medicul veterinar Danut Ionut Lungu. Mai tarziu, avea sa se descopere ca sesizarea fusese scrisa, de fapt, de femeia de serviciu a liceului din localitate, la instigarea administratorului institutiei, Georgel Turcu, adversar politic declarat al doctorului veterinar, care incerca, astfel, sa-l denigreze pe acesta. De altfel, chiar "victima” a declarat ca i s-a dat 5 lei, ca sa spuna ca ar fi fost batjocorit de "domnul doctor Lungu”.

Declarat nevinovat de catre procurori, care au dat NUP, medicul a trecut in ofensiva, formuland, la randu-i, plangere penala impotriva lui Georgel Turcu, acuzandu-l pe acesta de instigare la denunt calomnios. Desi scos de sub urmarire penala, Turcu a ajuns, totusi, in fata instantei de judecata, dupa ce Judecatoria Insuratei l-a pus sub acuzatie, transformandu-l in invinuit. Danut Lungu formulase plangere impotriva rezolutiei procurorului de netrimitere in judecata, iar instanta i-a dat castig de cauza. "Mi-au redat increderea in ideea de dreptate si in actul de justitie”, avea sa declare, mai tarziu, medicul acuzat pe nedrept de viol, despre judecatorii de la Insuratei.

In primavara acestui an, Judecatoria Insuratei l-a condamnat pe Georgel Turcu la 3 luni de inchisoare, cu suspendare conditionata, pentru instigarea minorului la denunt calomnios, obligandu-l la plata sumei de 20.000 de lei, cu titlu de daune morale. Inculpatul a declarat recurs, insa Curtea de Apel Galati a mentinut hotararea instantei de la Insuratei. Reprezentat de avocatul brailean Lidia Nicol Dumitrescu, medicul Danut Lungu a castigat confruntarea cu inamicul sau politic. Mai mult, Turcu a fost exclus si din formatiunea politica din care facea parte.

Denigrat, aratat cu degetul, silit sa dea declaratii si avand si probleme cu sanatatea, din pricina scandalului in care a fost tarat fara nicio vina, medicul de la Insuratei a castigat pe toate "fronturile”, gratie avocatului Lidia Nicol Dumitrescu si familiei care, in cele mai cumplite momente, i-a fost aproape. Un caz fericit, despre cum ar trebui sa functioneze justitia intr-un stat democratic sau, cum bine glasuiesc batranii: "Cine sapa groapa altuia…”. 

Comentarii

comentariu

About the Author

-